‘Murdoch wil al zijn Britse kranten verkopen’

Elke auto die het appartement van Rupert Murdoch in Londen verlaat kan rekenen op de belangstelling van tientallen fotografen. Foto AFP / Max Nash

Rupert Murdoch overweegt al zijn Britse kranten te verkopen. Dat schrijft The Wall Street Journal vandaag op basis van anonieme bronnen.

Murdochs bedrijf News Corporation heeft volgens de Amerikaanse krant, die ook eigendom van Murdoch is, de mogelijkheden voor het verkopen van News International geïnventariseerd. News International is een Britse dochteronderneming van News Corporation en geeft onder meer The Sun, The Times en The Sunday Times uit. Ook de recentelijk opgeheven News of the World werd door News International uitgegeven.

Murdoch zelf heeft zich volgens The Wall Street Journal de afgelopen jaren consequent verzet tegen het verkopen van News International, omdat het een van zijn favoriete onderdelen van zijn imperium zou zijn. De krant schrijft dat zich tot nu toe overigens nog geen gegadigden voor een overname van News International hebben gemeld.

Senator bepleit onderzoek naar Amerikaanse bedrijven Murdoch

De Amerikaanse senator John Rockefeller wil dat er een onderzoek wordt ingesteld naar de Amerikaanse dochterondernemingen van mediamagnaat Rupert Murdoch. Rockefeller vreest dat Amerikaanse media van Murdoch zich ook schuldig hebben gemaakt aan afluisterpraktijken.

De senator, die voorzitter is van de senaatscommissie voor handel, wetenschap en transport, vindt dat het afluisterschandaal rond het opgeheven News of the World in Engeland “serieuze vragen” oproept over de methoden van Murdochs media in Amerika. Rockefeller vreest bijvoorbeeld dat nabestaanden van de aanslagen van 9/11 zijn afgeluisterd. In de VS bezit de mediamagnaat onder meer The Wall Street Journal, The New York Post en tv-bedrijf FOX News.

    • Pim van den Dool