'Murdoch moet afzien van BskyB'

Het Britse Lagerhuis neemt vandaag naar verwachting een motie aan waarin mediamagnaat Rupert Murdoch wordt opgeroepen af te zien van zijn geplande overname van satellietzenderbedrijf BSkyB.

De Conservatieve Partij van premier Cameron zei gisteren de motie, ingediend door Labour-oppositieleider Ed Miliband, te zullen steunen. De Liberaal-Democraten, de coalitiepartner van Cameron, waren dat al van plan. De zeer ongebruikelijke politieke boodschap aan Murdoch van de drie belangrijkste partijen geeft uiting aan de brede publieke walging over het afluisterschandaal.

De motie heeft geen wettelijke status. De beslissing over de geplande overname van BSkyB door Murdochs bedrijf News Corp ligt nu in handen van de Britse mededingingsautoriteit. Maar na behandeling van de mededingingsautoriteit, die maanden zal duren, moet minister van Cultuur Jeremy Hunt zich nog over de zaak uitspreken. Daarbij kan de motie een rol spelen.

Intussen wordt de schaal waarop de afluisterpraktijken van News of the World en andere Murdoch-kranten zich hebben afgespeeld steeds duidelijker. Politiecommissaris Sue Akers, die het Scotland Yard-onderzoek naar het schandaal leidt, zei gisteren in het Lagerhuis dat in de aantekeningen van privédetective Glenn Mulcaire de gegevens van 3.870 mensen zijn gevonden.

Ook in de Verenigde Staten ligt Murdoch toenemend onder vuur. De invloedrijke Democratische Senator Jay Rockefeller eiste gisteren een onderzoek naar mogelijke afluisterpraktijken van Murdoch-media in de VS. Rockefeller suggereerde dat „slachtoffers van 9/11 en andere Amerikanen” zijn afgeluisterd.

Een groep Amerikaanse institutionele beleggers in News Corp heeft het bedrijf aangeklaagd wegens wanbestuur. De leiding van het bedrijf „greep niet in toen het jaren geleden al hoorde” over de afluisterpraktijken, klaagt de groep banken en pensioenfondsen. Er zou bij News Corp sprake zijn van „buitensporig nepotisme”. „Murdoch heeft News Corp. behandeld als een snoeppot die hij kan plunderen als hij trek krijgt.”

In het nieuws: pagina 4-5