Mogelijk 1.800 patiënten besmet met bacterie

Ziekenhuis heeft regels overtreden.

Ruim 1800 patiënten van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam zijn mogelijk drager van een gevaarlijke resistente bacterie. Vooralsnog is bij 63 patiënten de multiresistente bacterie Klebsiella pneumoniae vastgesteld, maar omdat die mensen bij anderen op de kamer lagen zijn mogelijk meer mensen besmet geraakt. Het Maasstad Ziekenhuis is van plan alle 1804 patiënten te onderzoeken, meldt de NOS. De meeste patiënten zijn niet ziek, maar zijn alleen drager van de gevaarlijke bacterie. Vorige maand meldde het Maasstad Ziekenhuis dat er 21 patiënten zijn overleden na besmetting met de bacterie.

Gisteren kwam naar buiten dat het ziekenhuis de basisregels voor het indammen van infecties zou hebben overtreden. Zo zou een patiënt pas zeven weken nadat de bacterie was vastgesteld zijn geïsoleerd, terwijl dat eigenlijk meteen had gemoeten. Ook zou personeel zonder bescherming naar binnen zijn gelopen bij besmette patiënten. Eind mei werd bekend dat het Rotterdamse ziekenhuis al maanden kampte met een uitbraak van een gevaarlijke bacterie die immuun is voor alle antibiotica.

De klebsiella pneumoniae komt vaak voor in de darmen van mens en dier en kan ontstekingen in de luchtwegen veroorzaken. De bacterie is besmettelijk voor mensen met een zwakke weerstand. (NRC)