Mijn studiegenoten verdienen veel meer

Naam: Robbert Timmerman 26 jaar

Opleiding: Rechten, Vrije Universiteit Amsterdam

Oude functie: ambtenaar van de burgerlijke stand

Nieuwe functie: werkcoach voor jongeren bij de gemeente Lelystad

Oude salaris:1.800 bruto

Salariswens: 2.400 bruto

Waarom wilde je een nieuwe baan?

„Ik werkte als ambtenaar van de burgerlijke stand. Eerst was dat een bijbaantje naast mijn studie rechten, daarna ben ik daar nog vijf maanden fulltime blijven werken. Ik wilde graag een baan die aansloot op mijn opleiding. Ik heb jeugdzorg- en strafrecht gestudeerd en zocht een baan in dat werkveld. Dus solliciteerde ik op de functie werkcoach voor werkloze jongeren.”

Hoe heb je je voorbereid op de salarisonderhandeling?

„Omdat ik al in de ondernemingsraad van de gemeente zat, kon ik daar makkelijk advies inwinnen. Er kwam net een bezuinigingsronde aan bij de gemeente Lelystad. Mijn collega’s in de ondernemingsraad adviseerden daarom niet te enthousiast in te zetten. Verder heb ik op internet gekeken naar de cao, want salarisschalen van gemeenteambtenaren staan al vast. De functie waarop ik solliciteerde valt bijvoorbeeld onder salarisschaal negen, maar omdat ik nog geen ervaring heb in dit werk zou ik in aanloopschaal acht terecht komen. Vervolgens kun je nog onderhandelen over het periodieke salaris, dat was ik wel van plan.”

Hoe verliep de salarisonderhandeling?

„Het ging heel goed. De teamleider met wie ik het gesprek voerde heeft dezelfde studie gedaan als ik. We hadden meteen een persoonlijke match. Hierdoor verliep het gesprek erg prettig. Zij bood mij de blanco startschaal acht. Ik antwoordde dat ik toch niet helemaal blanco binnenkwam. Ik heb stage gelopen bij verschillende instellingen op het gebeid van jongeren en recht.”

„Bovendien werkte ik al bij de gemeente en is de functie op hbo-niveau terwijl ik universiteit heb gedaan. Ze vroeg mij aan welk bedrag ik zelf dacht. Ik stelde twee periodieken extra voor en daar ging zij meteen mee akkoord. Ik kreeg wat ik wilde: 2.400 euro bruto per maand. In een fractie van een seconde dacht ik wel eventjes: shit, had ik nou maar wat hoger ingezet.”

Waarom heb je dat niet gedaan?

„Omdat ik niet te hebberig over wilde komen. Het is toch mijn eerste echte baan en het voelt niet helemaal kies om meteen heel veel te vragen. Daarnaast moet de gemeente ontzettend bezuinigen en als lid van de ondernemingsraad maak je dan geen goede sier.”

Wat zou je hebben gedaan als de teamleider wel voet bij stuk had gehouden?

„Dan was ik daar wel mee akkoord gegaan. Ik wilde die baan gewoon heel graag hebben.”

Verdienen je studiegenoten ongeveer hetzelfde?

„Nee, die verdienen veel meer. Ze hebben alleen niet de voordelen die ik als ambtenaar wel heb. Zo spaart mijn werkgever voor scholing, heb ik veel vrije dagen en neem deel aan een goed pensioenfonds. De gemeente is een erg flexibele werkgever met oog voor haar werknemers. Daarnaast zijn mij veel groeikansen in het vooruitzicht gesteld, zo is mij beloofd dat ik binnen een jaar kan doorstromen naar een hogere salarisschaal.”

Hoe belangrijk vind jij een hoger slaris?

„Een goed salaris vind ik wel belangrijk. Je hebt gewoon geld nodig om je maandelijkse kosten te kunnen betalen. Ik wilde graag wat meer verdienen omdat ik op mezelf ging wonen en omdat ik meer verantwoordelijkheden zou krijgen. Verder vind ik geld echt niet het belangrijkst. Als ik maar mijn huur kan betalen en leuke dingen kan doen. Ik reis bijvoorbeeld graag en ga uit met vrienden. Ik ga elke dag met erg veel plezier naar mijn werk en dat vind ik toch ook wel heel belangrijk.”

Adinda Akkermans