Middelkoop verkoopt goudbedrijf

Investeringsfonds van oud-VEB directeur Peter Paul de Vries koopt de webwinkel in goud van televisie-analist Willem Middelkoop.

Value8, het investeringsfonds van oud-VEB-directeur Peter Paul de Vries, neemt de controle over van Amsterdamgold.com, een webwinkel die eind 2008 werd opgericht door de belegger en televisieanalist Willem Middelkoop. Dat maakten beide bedrijven gisteren bekend. Een overnameprijs werd niet bekendgemaakt.

Het beursvehikel van De Vries verwerft 51 procent van de aandelen in de webwinkel die goud- en zilverbaren verkoopt aan spaarders en beleggers in Nederland. De omzet van amsterdamgold.com bedroeg vorig jaar 63 miljoen euro. Voor 2011 wordt gerekend op 70 miljoen euro. De rest van de aandelen blijft in handen van The Silver Mountain Holding, een internetverkoper van zilver die in maart met AmsterdamGold is gefuseerd.

Middelkoop, die zijn volledig belang aan Value8 verkoopt, wil zich naar eigen zeggen helemaal richten op het uitbouwen van het Gold&Discovery Fund, een fonds dat voor tweederde belegt in Canadese beursgenoteerde mijnbouwers die actief zijn in de winning van goud, zilver, uranium, kolen en diamant. Vorig jaar vervijfvoudigde het belegd vermogen van dat beleggingsfonds tot 60 miljoen euro.

De vraag naar goud bij beleggingsfondsen, webwinkels en banken is de laatste jaren sterk toegenomen. Ingewijden in de branche spreken van een „goudkoorts”. Sinds het uitbreken van de kredietcrisis is de Nederlandse goudmarkt met 30 tot 40 procent gegroeid. De goudprijs steeg het afgelopen jaar met 24 procent tot 1.547 dollar per troy ounce. (NRC)