'Michelangelo' in Oxford ontdekt

Een schilderij dat tientallen jaren in Campion Hall hing, onderdeel van de universiteit van Oxford, is waarschijnlijk van Michelangelo. Dat meldt de BBC op basis van onderzoekresultaten van een Italiaanse wetenschapper.

Tot nu toe werd gedacht dat het doek Kruisiging met de Madonna, Sint-Jan en twee rouwende engelen was gemaakt door Michelango’s tijdgenoot Marcello Venusti.

Met gebruik van infraroodtechnologie is volgens de wetenschapper Antonio Forcellino vastgesteld dat de beroemde Italiaanse renaissancekunstenaar de schilder is.

In zijn nu in Engeland verschenen boek La Pietà Perduta (De verloren pièta), over verloren gegane werken van Michelangelo, stelt Forcellino dat „niemand anders dan Michelangelo” een dergelijk „meesterwerk” heeft kunnen maken. Het werk werd in 1930 op een veiling gekocht.

Inmiddels is het doek weggehaald uit Campion Hall, een jezuïetenopleiding, en ondergebracht bij het Ashmolean Museum in Oxford. Pater Brendan Callaghan, leider van Campion Hall, stelt „dat het een erg mooi schilderij is, maar te kostbaar om nu nog aan onze muren te hangen. De waarde van dit schilderij is in de drie jaar dat ik hier de leiding heb met een factor tien omhooggegaan – zelfs als het niet is geschilderd door Michelangelo.”

Callaghan vermoedt dat de kunsthistorici nog wel even bezig zijn om definitief uit te maken of het doek werkelijk een Michelangelo is.

Eind vorig jaar, toen Forcellino’s boek in Italië verscheen, ging dat ook al gepaard met een herontdekking van een Michelangelo door de auteur. Volgens hem was een schilderij dat jarenlang bij een Amerikaanse familie in Buffalo, New York, stond te verstoffen achter een stoel ook een Michelangelo. Het ging om een onaf portret van Madonna met kind.

Forcellino zei in brieven uit de bibliotheek van het Vaticaan het bewijs voor zijn gelijk te hebben gevonden. (Novum, BBC)