Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

‘Meer vertrouwen in rechtspraak door proces-Wilders’

Geert Wilders hoort zijn vrijspraak aan, op 23 juni in de rechtbank van Amsterdam. Foto AP/Robin Utrecht

Mensen die het proces-Wilders hebben gevolgd hebben meer vertrouwen in de rechtspraak dan voorafgaand aan het proces tegen de PVV-leider.

Deze uitkomst is tegen de verwachting, zo stellen de onderzoekers van de UvA en TNS-NIPO. Nieuwsuur bracht de onderzoeksresultaten vanavond naar buiten. Het proces tegen Geert Wilders, die terecht stond voor discriminatie en haatzaaien, moest na wraking van de rechtbank opnieuw en leidde vorige maand tot vrijspraak.

Op verschillende momenten tijdens het proces werd een testgroep bevraagd: voor aanvang van het proces, tijdens en na de uitspraak. Ook na de succesvolle wraking werd een enquête uitgevoerd, toen de rechtbank in de publieke opinie stevig onder vuur werd genomen.

Bij mensen die het proces niet volgden was geen significante verandering waar te nemen in het uitgesproken vertrouwen in de rechtspraak.

Vooral de vrijspraak zorgde voor een toename in het vertrouwen, maar ook de succesvolle wraking van de rechtbank in Amsterdam door Wilders’ advocaat Bram Moszkowicz. Vlak vóór de vrijspraak op 23 juni zei 57 procent van alle Nederlanders die het proces volgden, veel vertrouwen in de rechterlijke macht te hebben. Na de vrijspraak was dat toegenomen tot 62 procent.

Onder PVV-stemmers was de toename van het vertrouwen nog groter. Daar nam het aantal mensen met veel vertrouwen in rechters door de vrijspraak toe van 34 naar 43 procent.