Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Mario Been vertrekt bij Feyenoord

Mario Been. Foto NRC/Bas Czerwinski

Trainer Mario Been vertrekt bij Feyenoord. Dat meldt RTV Rijnmond. Vanmiddag om 13.00 uur is een persconferentie ingelast op het trainingskamp van Feyenoord in Ermelo.

De spelersgroep zou het vertrouwen in de Been hebben opgezegd. Hij had vooral in het afgelopen seizoen, zijn tweede als trainer van Feyenoord, weinig succes met de relatief jonge spelersgroep die kwalitatief niet in staat was om Europees voetbal te halen. Feyenoord eindigde op de tiende plaats. Dit alles tegen een achtergrond van financiële problemen bij de Rotterdamse club die versterkingen onmogelijk maakten.

Met name de nederlaag vroeg in het seizoen tegen PSV (10-0) was vernederend. Supporters kwamen in opstand, en Mario Been stelde zijn functioneren ter beschikking. Het bestuur wilde daar niets van weten. Een opleving van de prestaties in de tweede seizoenshelft leek de opmaat te vormen voor betere tijden, maar de vrees voor een leegloop van talentvolle spelers bleek niet ongegrond.

Spits Luc Castaignos had al getekend bij Inter Milaan. Eerder deze maand stapte spelmaker Georginio Wijnaldum over naar PSV. Deze week liet verdedigende middenvelder Leroy Fer nadrukkelijk blijken uit te zien naar een transfer.

De Rotterdamse ondernemer Pim Blokland zei gisteren in NRC Handelsblad dat een groep anonieme geldschieters de noodlijdende voetbalclub opnieuw te hulp zal schieten. Binnenkort hoopt hij bekend te maken dat de Vrienden het bedrag dat zij al in de club hebben gestoken vermeerderen tot dertig miljoen euro, in ruil voor aandelen en inspraak.