‘Libische opstandelingen plunderen winkels en ziekenhuizen’

Deze opstandelingen werden gisteren gefotografeerd ten westen van de Libische stad Ajdabiya. Foto Reuters / Esam Al-Fetori

De opstandelingen die in Libië strijden tegen het leger van Moammar Gaddafi hebben zich de laatste maanden schuldig gemaakt aan het plunderen van winkels en ziekenhuizen en het in brand steken van huizen. Dat beweert Human Rights Watch vandaag.

De Amerikaanse mensenrechtenorganisatie stelt dat de opstandelingen en hun sympathisanten in op Gaddafi veroverde steden en gebieden geregeld winkels, huizen en medische gebouwen als ziekenhuizen hebben geplunderd. Ook zouden ze in verschillende steden huizen in brand hebben gestoken van mensen die vermoedelijk aanhangers van Gaddafi zijn.

Human Rights Watch roept de leiders van de Libische opstandelingen op om hun strijders ervan te weerhouden nog langer te plunderen en andere schade aan te richten:

“De oppositietroepen hebben de verplichting om burgers en hun bezittingen te beschermen in gebieden die onder hun controle staan zodat mensen veilig naar hun huizen kunnen terugkeren en hun levens weer op kunnen bouwen.” - Joe Stork (Human Rights Watch)

Sinds de opstand tegen Gaddafi in februari begon hebben de opstandelingen een groot deel van Libië onder hun controle gebracht, waaronder de oostelijke stad Benghazi en het meer westelijk gelegen Misrata. De laatste weken maken de opstandelingen echter weinig vorderingen meer. Zo zijn ze er nog niet in geslaagd naar hoofdstad Tripoli op te trekken.

Ondanks de stagnatie aan het front zou het regime van Gaddafi wel steeds meer moeite hebben om het leger en de bevolking in Tripoli van salarissen te voorzien. Dat zeiden Amerikaanse regeringsfunctionarissen vandaag tegen persbureau AP. Een van de oorzaken van de geldtekorten is de recente verovering van een aantal westelijke bergstadjes die toegang verschaffen tot een belangrijke oliepijpleiding. De functionarissen zeggen ook dat de moraal onder de troepen van Gaddafi steeds slechter wordt.

Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld