Kredietstatus Ierland verlaagd

Kredietbeoordelaar Moody’s heeft de kredietwaardigheid van Ierland gisteren verlaagd tot die van junkstatus. Moody’s verlaagde het schuldpapier met een stap van Baa3 naar Ba1.

Na Griekenland en Portugal is Ierland nu het derde Europese land waarvan de staatsobligaties door een kredietbeoordelaar het stempel junkbond hebben gekregen.

De belangrijkste reden voor de kredietbeoordelaar om de status van Ierland te verlagen, is de vrees dat Ierland een nieuw financieel noodpakket nodig om succesvol terug te kunnen keren naar de internationale kapitaalmarkten.

De Ierse overheid heeft recent gezegd dat tot eind 2013 aan de financiële verplichtingen kan blijven voldoen. Daarna moet het land mogelijk om meer leningen van andere Europese landen en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) vragen. Ierland heeft een steunpakket van 85 miljard euro toegezegd gekregen.