Kortkolom kunst

Schilder David Kouwenaar overleden

Amsterdam. Schilder David Kouwenaar (Amsterdam, 1921) is vorige week woensdag op 90-jarige leeftijd overleden. Kouwenaar, opgeleid aan de Rijksakademie in Amsterdam, schilderde vooral het dagelijks leven in en rondom zijn huis in Bergen: het uitzicht op de tuin, voorbij fietsende meisjes, zelfportretten en portretten van zijn vrouw Jeanne Bijlo. „Er is veel groots en meeslepends te bedenken”, zei hij daar zelf over, „maar om het te schilderen moet ik er zeer dichtbij staan, er echt van houden. Mijn uitzicht, de tuin, mijn vrouw, dochters, kleinzoon, kat of mijn eigen spiegelbeeld.” Zijn leven lang bleef hij variaties op deze thema’s maken, in een expressionistisch handschrift en met veelal gedempte kleuren. Daarnaast schreef hij gedichten, net als zijn broer Gerrit Kouwenaar, die hij zelf ‘versjes’ noemde. Werk van Kouwenaar is opgenomen in de collectie van Museum Kranenburgh in Bergen. (NRC)

Brandt Corstius en Van ’t Hek op Manuscripta

Rotterdam. Youp van ’t Hek, Arthur Japin en Hugo Brandt Corstius zijn enkele schrijvers die dit jaar hun opwachting maken tijdens Manuscripta, de jaarlijkse opening van het boekenseizoen. Vanuit het buitenland komen onder meer John Boyne, schrijver van De Jongen in de Gestreepte Pyjama, en Marie Ndiaye van Drie Sterke Vrouwen naar het festival. Op het festival worden schrijvers geïnterviewd, ze lezen voor of discussiëren met elkaar. Manuscripta vindt dit jaar plaats van 3 tot 5 september op het terrein van de Westergasfabriek in Amsterdam. De eerste twee dagen zijn toegankelijk voor publiek. (Novum)

Afrikaanse prijs voor schrijfster Bulawayo

Rotterdam. Schrijfster NoViolet Bulawayo uit Zimbabwe heeft de Caine Prize for African Writing gewonnen. Ze ontving de prestigieuze Afrikaanse literatuurprijs, die bestaat uit 10.000 dollar, voor haar verhaal Hitting Budapest. Daarin vertelt Bulawayo over een bende arme kinderen uit een achterstandsbuurt, die naar Boedapest trekt om daar guaves te stelen. De jury prees de schrijfster om haar „sprankelende” taalgebruik en verklaarde dat de „bende arme en gewelddadige kinderen herinnert aan A Clockwork Orange”. Het verhaal Hitting Budapest verscheen vorig jaar voor het eerst in The Boston Review. (BBC)

Film Van Ginkel brengt dialogen in gebarentaal

Rotterdam. In het speelfilmdebuut 170 Hz van Joost van Ginkel zullen de dialogen in gebarentaal worden gevoerd. De film gaat in première op het Nederlands Film Festival. De hoofdrollen worden vertolkt door Gaite Jansen, bekend van de film Sonny Boy, en debutant Michael Muller. Zij leerden speciaal voor de film gebarentaal. 170 Hz gaat over de dove 19-jarige Nick die verliefd wordt op de 16-jarige Evy. De twee lopen weg van huis en houden zich schuil in het wrak van een onderzeeër. Het Nederlands Film Festival vindt plaats in Utrecht, van 21 september tot en met 30 september. (Novum)

Johanna Ter Steege met dochter in film

Rotterdam. Actrice Johanna Ter Steege en haar dochter Hanna Obbeek gaan de hoofdrollen vertolken in de familiefilm Achtste Groepers Huilen Niet. In de film spelen ze ook moeder en dochter. Het is voor het eerst dat moeder en dochter samen in een film te zien zijn. Achtste Groepers Huilen Niet is gebaseerd op het gelijknamige boek van voormalig leraar Jack Vriens en gaat over het meisje Akkie in groep 8. Als enig meisje in de klas houdt ze van voetballen. Achtste Groepers Huilen Niet gaat op 15 februari in première. (Novum)