Kortkolom economie

Brazilië populair als investeringsland

Amsterdam. Het Nederlandse bedrijfsleven is massaal bezig met uitbreiding van de activiteiten in de snel groeiende economie van Brazilië. Vooral de energiemarkt wordt als zeer aantrekkelijk ervaren. „Brazilië is booming”, zegt bestuursvoorzitter Harry Noy van advies- en ingenieursbureau Arcadis. „Investeringen in mijnbouw en energie vormen de drijfveer van de groei, terwijl we een extra impuls verwachten van het wereldkampioenschap voetbal in 2014 en de Olympische Spelen in 2016” aldus Noy. Brazilië was vorig jaar goed voor 150 miljoen euro omzet voor Arcadis. Ook bedrijven als Koninklijke Boskalis Westminster, Akzo Nobel, Fugro en Nutreco willen uitbreiden in Brazilië. „De economie van Brazilië profiteert van de politieke stabiliteit. De overheid probeert met allerlei versnelde investeringsplannen, zoals sportevenementen, de economie te stimuleren”, zegt Daniela Costa van Robeco. Boskalis verwacht de komende jaren voor circa 1,5 miljard euro aan bagger- en infrastructuurprojecten op de Braziliaanse markt binnen te halen. De Braziliaanse economie groeit dit jaar naar verwachting 4 procent. (Novum)

Blackberry lanceert 7 nieuwe smartphones

Toronto. De producent van Blackberry, het Canadese concern Research in Motion, staat aan de vooravond van een grootscheepse lancering van 7 nieuwe modellen smartphones. Dat zei mede-bestuursvoorzitter Jim Balsillie gisteren op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering in Canada. Blackberry heeft weliswaar een achterstand opgelopen in het ontwikkelen van nieuwe besturingssystemen. Maar met de lancering van de nieuwe smartphones wil het bedrijf de opgelopen achterstand op de markt weer inhalen. De jaarvergadering vond plaats na een jaar waarin de aandelenkoers van Blackberry met meer dan 50 procent is gekelderd. Blackberry, voorheen marktleider van smartphones, liep achterstand op omdat het bedrijf geen antwoord had op de iPhone van Apple en de smartphones met het Android-sturingssysteem. (AP)

De Waal verdedigt pensioenakkoord

Amsterdam. Oud-voorzitter Lodewijk de Waal van de vakcentrale FNV waarschuwt voor stemmingmakerij en de ‘ramkoers’ die de grootste bond, FNV Bondgenoten vaart tegen het pensioenakkoord dat de bonden en werkgeversorganisaties vorige maand hebben gesloten. De Waal schrijft dat in een vandaag gepubliceerd opiniestuk in dagblad Trouw. Volgens de Waal zal minister Kamp van Sociale Zaken met uitgeklede pensioenwetgeving komen als dat akkoord alsnog getorpedeerd wordt. Wat dan nog resteert, is volgens De Waal een kale verhoging van de AOW-leeftijd, een forse bezuiniging op de pensioenen en een verdeelde vakbeweging. (NRC)

Schadevergoeding na vliegtuigcrash

Parijs. Een Franse rechter heeft Air France opgedragen 126.000 euro te betalen aan de nabestaanden van slachtoffers uit het vliegtuig dat in 2009 neerstortte tijdens de vlucht tussen Rio de Janeiro en Parijs. Dat maakte de advocaat van de families gisteren bekend. Het zou daarbij gaan om een voorlopige uitkering die, afhankelijk van een definitieve uitspraak hoger kan uitvallen. Bij de crash in de Atlantische Oceaan kwamen 228 mensen om het leven. Eerder dit jaar werd het wrak ontdekt. De zaak was eind mei door de nabestaanden aangespannen. Behalve Air France werd ook Airbus aangeklaagd, de fabrikant van het neergestortte vliegtuig. Volgens de rechter hoeft Airbus voorlopig geen compensatie te betalen. Air France weigert tot nu toe commentaar op de zaak. (Dow Jones)