Kortkolom buitenland

Nieuwe rellen rond Oranjemarsen

Belfast. In Noord-Ierland is het gisteravond tot nieuwe ongeregeldheden gekomen rond de jaarlijkse protestantse Oranjemarsen. In Ardoyne, een wijk in de hoofdstad Belfast, raakten honderden katholieke betogers, veelal tieners, slaags met de politie. Ardoyne is een katholieke enclave in een overwegend protestants gebied. Betogers gooiden met stenen, flessen en vuurwerk. De politie schoot met plastic kogels en zette waterkanonnen in. Ook in Londonderry braken rellen uit. (Reuters, BBC)

Waarschuwing junta Egypte aan betogers

Kairo. De Egyptische militaire leiders hebben demonstranten gisteren gewaarschuwd tegen „beschadiging van de belangen van het volk”. Tegelijk verwierp de militaire raad, die in februari president Mubarak is opgevolgd, alle kritiek op zijn aanpak van Egyptes overgang naar meer democratisch bestuur. Vrijdag werd massaal gedemonstreerd voor snellere berechting van agenten en regeringsfunctionarissen die verantwoordelijk zijn voor de dood van betogers tijdens de opstand. Duizenden betogers kamperen sindsdien in stadcentra. Zij hebben gezegd te blijven tot hun eisen zijn ingewilligd. (AP)

Verdachte massamoord door VS uitgeleverd

Guatemala Stad. Een Guatemalteekse oud-soldaat is gisteren door de VS aan Guatemala uitgeleverd. Het legeronderdeel van de 54-jarige Pedro Pimentel Rios wordt ervan verdacht in 1982 tijdens de 36-jaar durende burgeroorlog een bloedbad te hebben aangericht in het dorpje Dos Erres. Daarbij kwamen minstens 162 burgers om het leven en werden tientallen vrouwen verkracht. Pimentel vluchtte twintig jaar geleden uit angst voor vervolging naar California. (AP)

Gebedsverbod voor jongeren Tadzjikistan

Doesjanbe. Gisteren is in Tadzjikistan een wet goed gekeurd die jongeren onder de achttien verbiedt om te bidden in moskeeën. Met de wet willen de Tadzjiekse seculiere autoriteiten voorkomen dat jongeren radicaliseren. Moskeeën en madrassa’s zouden in toenemende mate broeinesten van islamitisch extremisme zijn. Mensenrechtenorganisaties zeggen dat het regime het gevaar van extremisme overdrijft om tegenstanders hard aan te kunnen pakken. (BBC)