Kortkolom binnenland

Medici verliezen zaak om korting tarieven

Den Haag. Medisch specialisten hebben hun rechtszaak verloren tegen de Staat en zijn daardoor definitief 512 miljoen euro kwijt. Vanmorgen heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) het hoger beroep van de artsen tegen de korting van hun tarieven door de overheid ongegrond verklaard. De 7.500 vrijgevestigde medisch specialisten (die niet in loondienst werken) verzetten zich tegen de kortingen uit 2009 en 2010. De rechter oordeelde echter dat die geoorloofd waren omdat de politiek bepaalt hoeveel er jaarlijks aan zorg uitgegeven mag worden. (NRC)

Handtekeningenactie tegen Martijn geslaagd

Den Haag. De Tweede Kamer moet zich buigen over het verbieden van pedofielenvereniging Martijn. Een burgerinitiatief om dit op de agenda van de Tweede Kamer te zetten heeft genoeg handtekeningen opgehaald, meldde Hagenaar en initiatiefnemer Henk Bres op zijn weblog. In vijftien dagen tijd werden 41.000 handtekeningen opgehaald, 1.000 meer dan nodig om een onderwerp op de agenda van de Kamer te krijgen. De handtekeningen worden eind augustus overhandigd. (Novum)

Agent mag geen kruisje of hoofddoek dragen

Den Haag. Agenten mogen in diensttijd niet zichtbaar een kruisje of een hoofddoek dragen. In een nieuwe gedragscode van het ministerie van Veiligheid en Justitie staat dat het dragen van religieuze symbolen niet strookt met de neutraliteit van de politie, bevestigde een woordvoerder. Een kruisje mag nog wel onder het uniform worden gedragen. Grote tatoeages en piercings op opvallende plekken zijn ook niet meer toegestaan. Bij piercings speelt mee dat die bij aanhouding agressie zouden kunnen opwekken. (Novum)

Nederlandse komt om in Zwitserse Alpen

Rotterdam. Een 28-jarige Nederlandse vrouw is maandag om het leven gekomen bij een val in de Zwitserse Alpen. Een eveneens 28-jarige Nederlander raakte zwaargewond, twee andere Nederlanders met wie de man en vrouw op pad waren bleven ongedeerd, meldde de Zwitserse politie gisteren. Het ongeval vond plaats op 3.300 meter hoogte op de Dreieckhorn. (Novum)