Is de economie echt zo zwak?

Economisch gezien is Italië de crisis niet best doorgekomen. Het land heeft een staatsschuld van 1.800 miljard euro, ofwel 120 procent van het bruto binnenlands product. In de eurozone heeft alleen Griekenland relatief een hogere schuld. Tegelijkertijd groeit de economie nauwelijks. Vorig jaar met slechts 1,3 procent. Maar Italië is geen Griekenland. De werkloosheid in Italië is met 8,1 procent aanzienlijk, maar fors lager dan de 20 procent in Spanje en 16 procent in Griekenland. Italië is als lid van de G7 een groot geïndustrialiseerd land met serieuze multinationals. Denk aan automaker Fiat, bank Unicredit, zuivelbedrijf Parmalat, oliebedrijf Eni, elektriciteitsbedrijf Enel, de vele modehuizen en het media-imperium van Berlusconi.

De jongste problemen lijken dan ook een combinatie van de toestand van de Italiaanse economie en alle ellende die zich de afgelopen anderhalf jaar in de eurozone heeft afgespeeld.

Economen van Rabobank vatten het sentiment goed samen: „Gevreesd wordt dat ook Italië noodsteun moet gaan aanvragen. Zover is het natuurlijk nog niet, maar beleggers leken vast een voorschot te nemen.”