Inspecties op Japans vlees na besmetting met cesium

De Japanse autoriteiten hebben gisteren grondige inspecties aangekondigd van alle rundveehouderijen in het district rond de Fukushima-kerncentrale, om te voorkomen dat er meer radioactief besmet vlees bij consumenten terecht komt.

Eerder gisteren maakten overheidsfunctionarissen bekend dat enkele kilo’s besmet rundvlees van een boerderij uit het district terecht waren gekomen in restaurants en supermarkten in zeker negen districten, waaronder Tokio. Een deel van het vlees zou al geconsumeerd zijn.

Het vlees was besmet met cesium en had stralingswaarden van drie tot zes keer het veilig geachte niveau. Consumptie van een of twee porties van het vlees, vormt echter geen gevaar voor de gezondheid, aldus het Japanse ministerie van Landbouw.

Wanneer de inspecties worden uitgevoerd, is onduidelijk. Lokale media melden vandaag dat het ministerie niet over voldoende mensen en middelen beschikt om dat op korte termijn en snel te doen. Er zijn in totaal 260 boerderijen betrokken bij de inspecties van het ministerie.

De zes koeien waarvan het besmette vlees afkomstig was, hebben volgens het ministerie hooi gegeten dat buiten heeft gestaan tijdens de kernramp. De inspecties betreffen alleen rundveeboerderijen. Kippen en varkens eten in Japan vooral geïmporteerd voedsel, aldus het ministerie.

De overheid heeft eerder gezegd dat vee in het getroffen gebied geruimd werd. Inwoners van het gebied zeiden tegen deze krant tweeënhalve week geleden echter dat vee – nadat het op straling was gecontroleerd – werd geveild. (Reuters)