Hulpje van Pablo Escobar

FILE -- Roberto Escobar, brother of slain Medellin drug kingpin Pablo Escobar, stands inside his jail cell at a maximum security prison in Medellin, Colombia in this March 1993 file photo. A judge sentenced Escobar to 26 years in prison, finding him guilty of drug trafficking, illicit enrichment and kidnapping, authorities said Wednesday, Jan. 22, 1997. (AP Photo) ASSOCIATED PRESS

Roberto Escobar had zijn leven aardig voor elkaar. Na een carrière als Colombiaans topwielrenner in de jaren zestig werd hij een succesvol zakenman met onder zich vijf fietsenwinkels en tientallen werknemers. Hij was afgestudeerd als elektro-ingenieur en accountant. Waarom dan toch zijn misdadige broertje Pablo achterna? Volgens Roberto was er geen ontkomen aan – drugsbaron Pablo was te groot. „Ik moest me wel onder zijn hoede scharen”, zei hij in 2009 tegen de Britse krant Metro. In werkelijkheid was Pablo Escobar nog onbekend toen broer Roberto zich met diens zaken inliet.

Het begon met de smokkel van sigaretten, horloges en ander waar. Of Roberto de geldzaken wilde regelen? Waarom eigenlijk niet, dacht Roberto. Hij was accountant en bovendien, de broertjes Escobar waren close. Ze verschilden maar drie jaar en hadden hun jeugdjaren samen doorgebracht. Als Roberto wedstrijden fietste, ging Pablo mee als assistent. „Toen was ik zíjn held”, schrijft Roberto in zijn boek Escobar (2009).

Midden jaren zeventig waren de rollen omgedraaid. Na smokkel werd het cocaïnehandel. Amerikaanse feestgangers hadden de drug net ontdekt. Een kilo bracht bijna 150.000 dollar op. Accountant Roberto liet miljoenen dollars wegstoppen in tussenmuren van Colombiaanse appartementen en betaalde zwijggeld aan de bewoners. Omkopen ging gepaard met bedreigen. Baas Pablo betaalde politici, ambtenaren en agenten, of hij bracht ze om. Onder zijn slachtoffers waren de 107 inzittenden van het vliegtuig dat hij in 1989 liet opblazen. Volgens het tijdschrift Forbes was Pablo Escobar in datzelfde jaar de rijkste crimineel ter wereld, met een miljard of 9.

Roberto’s boek is dan ook geschreven met trots. Nee, Pablo was geen lieverdje, maar hij had „een goede ziel”. Van gelijkheid tussen de broers was geen sprake. Pablo tegenspreken deed Roberto niet. Ook was hij minder goed opgewassen tegen de druk van een misdadig bestaan. Waar Roberto in paniek raakte als de politiehelikopters weer eens boven hen kwamen vliegen, bleef Pablo rustig zijn tanden poetsen.

In 1993 werd Pablo Escobar doodgeschoten door de Colombiaanse politie. Roberto, toen al achter tralies, verloor alle hoop. „Pablo was het middelpunt van het heelal geweest.” Twee weken later verloor Roberto zijn gezichtsvermogen toen hij een envelop opende van wat een bombrief bleek. Cadeautje van een van Pablo’s vijanden. Ook broederliefde maakt blijkbaar blind.

Ingmar Vriesema

In oktober verschijnt Het Beroemde Broer en Zus Boek, door Ingmar Vriesema (Uitgeverij Thomas Rap). Over 47 onbekende broers en zussen van wereldberoemde mensen.