Hoe staat het met Italië op de obligatiemarkt?

Ruim de helft van de Italiaanse staatsschuld is in handen van Italiaanse beleggers. Want Italianen hebben relatief veel gespaard. Als Italië in een crisis belandt, zullen zij het zeker voelen. Daarom zullen ze minder snel geneigd zijn de obligaties te dumpen vergeleken met handelaren in, zeg, de Londense City. Italië heeft ook een van de grootste obligatiemarkten ter wereld. Beleggers durven Italiaanse obligaties daarom vrij snel te kopen want er zijn bijna altijd andere beleggers om aan door te verkopen. Deze liquide obligatiemarkt maakt het voor Italië mogelijk goedkoop de staatsschuld te financieren.

Dat wordt altijd gezien als een voordeel, maar er schuilt ook een gevaar in. Als de zorgen erg groot worden kunnen de kopers snel verdwijnen en is de gecreëerde rust weg. Dan wordt het snel te duur voor Italië om op de kapitaalmarkt de schuld te financieren. Griekenland kon nog rekenen op noodsteun. Italië is daar te groot voor. Tegelijkertijd is Italië een te groot en een te belangrijk euroland om te laten vallen.