Hij kwam binnen en begon direct te schieten

Ahmed Wali Karzai was een omstreden heerser, die werd verdacht van drugshandel.

De dood van de ‘koning van Kandahar’ zorgt voor een machtsvacuüm in het zuiden.

Rond half elf lokale tijd klopt Sardar Mohammed aan bij het privé-huis van Ahmed Wali Karzai, de broer van de Afghaanse president. Sardar Mohammed is een van de lijfwachten van de familie Karzai en is al jaren een goede vriend van Ahmed Wali. Hij werkt op een controlepost vlak bij het huis van een andere broer van president Karzai in de zuidelijke provincie Kandahar.

Als hij wordt binnengelaten begint hij direct op Ahmed Wali te schieten. Die wordt eerst in zijn arm geraakt, zegt een lid van de Provinciale Raad die er bij was. „Daarna schiet Sardar Mohammed twee kogels in zijn hoofd. Hij is vrijwel direct dood.” De moordenaar zelf wordt door een andere bewaker doodgeschoten.

De moord gisteren op de machtige en omstreden halfbroer van de Afghaanse president Hamid Karzai heeft een machtsvacuüm in het zuiden van Afghanistan veroorzaakt. Ahmed Wali Karzai was het hoofd van de provinciale raad, maar zijn invloed ging veel verder – hij werd gezien als ‘de koning van Kandahar’.

In Kabul bevestigde de president de dood van zijn jongere broer tijdens een persconferentie met zijn Franse collega Sarkozy. „Zo is het leven voor het hele Afghaanse volk. Vrijwel elk gezin in Afghanistan heeft dergelijk leed meegemaakt. Ik hoop dat deze ellende ooit eindigt.” Daarop wendde hij zich tot Sarkozy en zei hij: „We verwelkomen de heer Sarkozy en hopen dat hij ons vergeeft dat we vandaag niet met een glimlach spreken.”

Met de dood van de Ahmed Wali (geboren in 1961) is een ongewisse periode begonnen in het zuiden van Afghanistan. Gisteren werd uit angst voor nog meer aanslagen de stad Kandahar direct afgezet. Velen zijn bang dat rivaliserende groepen nu op een gewelddadige manier zullen proberen het machtsvacuüm op te vullen.

Ahmed Wali was een alleenheerser, die er om bekend stond dat hij vooral zijn eigen mensen voortrok. Samen met leden van zijn Popolzai-stam en andere loyalisten wist hij het gebied stevig in handen te houden door anderen uit te sluiten. Vele groepen die nu aanslagen plegen in het de provincie Kandahar doen dat niet alleen uit ideologische motieven, maar ook uit verzet tegen hem. Hij overleefde meerdere aanslagen op zijn leven. Een van de eerste vond plaats op zijn bruiloft in 2004, die ook bezocht werd door de president. En in mei 2009 werd zijn konvooi aangevallen met raketten en machinegeweren toen het op weg was naar Kabul. Zelf zei hij altijd trots dat negen zelfmoordenaars hun leven tevergeefs hadden gegeven om hem te doden.

Ahmed Wali is daarnaast altijd in opspraak geweest doordat er sterke verdenkingen waren dat hij was betrokken bij drugshandel. The New York Times schreef in oktober 2009 dat hij geld verdiende met de handel in heroïne. Vooral nadat hij trouwde met een lid van de beruchte Nuurzai-stam werden deze geruchten sterker. Veel prominente drugshandelaren horen tot deze stam. Ahmed Wali heeft de beschuldigingen altijd ontkend. „Ik ben geen drugsdealer. Dat ben ik nooit geweest en dat zal ik nooit zijn. Ik ben het slachtoffer van smerige politiek”, zei hij.

Jarenlang werkten de NAVO-troepen samen met de half-broer van Karzai. Aantijgingen dat hij werd betaald door de Amerikaanse inlichtingendienst CIA, ontkende hij. Toch had hij sterke banden met de CIA toen de Karzai’s aan de macht kwamen in 2001, na de omverwerping van het Talibaan-regime. Volgens The New York Times stond hij aan het hoofd van een paramilitaire militie die werd betaald door de CIA om aanvallen op de Talibaan uit te voeren.

Bij de militaire operatie die afgelopen najaar begon en waarvoor president Obama 30.000 extra troepen stuurde, leek het er op dat de NAVO zou aansturen op een breuk met Ahmed Wali. Hij zou corrupt en niet betrouwbaar zijn. Uiteindelijk werd dit idee afgeblazen omdat hij te machtig was. Danzij zijn machtige en schimmige connecties in de provincie Kandahar was hij in staat om deals te sluiten met Talibaan-facties die bereid waren om de wapens neer te leggen.

De Talibaan hebben de aanslag opgeëist. „Ahmed Wali is altijd onze topprioriteit geweest”, zegt Qari Yousaf Ahmadi die zich voordoet als de woordvoerder van de Talibaan. Wie er werkelijk achter de moord zit, moet echter nog blijken. Tien jaar nadat de Karzai’s aan de macht kwamen heeft Ahmed Wali veel vijanden gemaakt.