Het eilandgevoel

Bij REM denk je aan Losing My Religion of misschien aan Koolhaas, maar wie denkt er nog aan de  Reclame Exploitatie Maatschappij, die met TV Noordzee in de jaren zestig van de vorige eeuw de allereerste commerciële televisiezender stichtte? Die uitzendingen kwamen vanaf het REM eiland, dat een paar kilometer voor de kust lag en


Bij REM denk je aan Losing My Religion of misschien aan Koolhaas, maar wie denkt er nog aan de  Reclame Exploitatie Maatschappij, die met TV Noordzee in de jaren zestig van de vorige eeuw de allereerste commerciële televisiezender stichtte? Die uitzendingen kwamen vanaf het REM eiland, dat een paar kilometer voor de kust lag en om ze te ontvangen had je een REM antenne op je dak nodig. Even maar, want na een paar maanden werd er een REM wet van kracht die de uitzendingen verbood, een hele generatie antennebezitters verweesd achterlatend met herinneringen aan de alleen op TV Noordzee vertoonde series De Onzichtbare Man en Mister Ed, het sprekende paard. Nu, een halve eeuw later is het eiland uit zijn REM slaap gehaald en ligt het klaarwakker in de Amsterdamse Houthaven. Als restaurant. Van liggen kun je eigenlijk niet spreken want het stalen bouwsel staat op hoge poten, waardoor je vanuit het restaurant een spectaculair uitzicht over de haven hebt. Ik ging eens even kijken op twee hoog en trof er de exploitanten en de chefkok, die alvast even een vooruitblik geeft van wat we uit de keuken van het REM eiland zoal kunnen verwachten.