Fitch verlaagt opnieuw kredietwaardigheid Griekenland

Kredietbeoordelaar Fitch heeft het oordeel voor Griekenland met nog eens vier stappen verlaagd vanwege het uitblijven van een volledig en geloofwaardig hulpprogramma van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

De Griekse minister van Financiën noemt de verlaging “onbegrijpelijk”, gezien “het gegeven dat ingrepen van IMF en de landen in de eurozone bekend zijn en gepland staan”.

Het ratingbureau wijst op de toenemende onzekerheid over de rol van private investeerders bij een nieuw noodplan en de verslechterde economische vooruitzichten voor het door schulden geplaagde land.

Vorig jaar ontkwam Griekenland maar net aan wanbetaling door een lening van 110 miljard euro van de EU en het IMF. Fitch is van mening dat extra geld nodig is om het financieringstekort dat in 2012 ontstaat te dichten. De kredietbeoordelaar had verwacht dat de onzekerheid over een nieuw plan, en de rol daarin van private beleggers, inmiddels wel zou zijn opgelost, maar dat is nog niet het geval.

De Europese Commissie stoort zich openlijk aan de negatieve oordelen van de kredietbeoordelaars en onderzoekt hoe de macht van de Amerikaanse bureaus ingeperkt kan worden.

Na verlaging van de kredietwaardigheid van Portugal door Moody’s werd het bureau van “anti-Europese sentimenten” beticht door José Manuel Barroso, de Portugese voorzitter van de Europese Commissie. Verlaging van de status Ierland werd vandaag als “onbegrijpelijk” bestempeld.

Moody’s verlaagt mogelijk status VS

Moody’s liet vlak voor middernacht in een verklaring weten dat de kredietbeoordelaar de AAA-status van de VS, de hoogste beoordeling die er is, onderzoekt. Mogelijk wordt die status verlaagd, omdat het schuldenplafond van het land wellicht niet tijdig verhoogd wordt.

    • Bart Hinke