Europese Commissie vindt junkstatus Ierland onbegrijpelijk

De Europese Commissie vindt het verlagen van de kredietwaardigheid van Ierland onbegrijpelijk. Volgens de Commissie is het land op het juiste spoor. Dat meldt persbureau AFP.

“Ierland is op weg om de overheidsfinanciën te herstellen en het bancaire systeem te hervormen”, zo liet Pia Ahrenkilde, woordvoerster van de Europese Commissie, tijdens een persconferentie weten. Wel moet er volgens haar nog veel gedaan worden en kan het land nog niet “op zijn lauweren rusten”.

Gisteravond verlaagde kredietbeoordelaar Moody’s Investors Service de status van Ierland naar junkstatus. Die status betekent dat de meeste beleggers volgens hun eigen richtlijnen nu geen geld meer mogen lenen aan Ierland. De kans op wanbetaling is zo groot dat de meeste beleggers er niet meer in mogen stappen.

Timing

De Europese Commissie zet twijfels bij het moment van de downgrade. Morgen presenteert het Internationaal Monetair Fonds, de Europese Centrale Bank en de Europese Commissie een voortgangsrapport over Ierland. Volgens NRC-economieredacteur Melle Garschagen komen de Amerikaanse kredietbeoordelaars vaker met een downgrade op het moment dat er iets gevoeligs wordt besproken.

“De kredietbeoordelaars zeggen zelf dat ze handelen wanneer ze dat nodig vinden, maar ze worden regelmatig beschuldigd van activisme.”

Vorige week verlaagde Moody´s ook al de status van Portugal naar die van ‘junk’. Toen sprak de Portugese voorzitter van de Europese Commissie, Jose Manuel Barroso, van ‘anti-Europese sentimenten’ de kredietbeoordelaar. Volgens hem zorgde die beslissing voor extra onzekerheid op de financiële markten en twijfels over reddingspogingen binnen de eurozone.

De Europese Commissie kan er volgens Garschagen op korte termijn weinig aan doen.

“Ze kunnen niks anders dan tegengas geven en uitleggen waarom ze het niet eens zijn met de verlaagde status. De beleggers zullen echter handelen naar de beoordeling van Moody’s. Als ze de macht van de kredietbeoordelaars willen verkleinen zullen ze de regels rondom het financiële toezicht moeten veranderen. En dat gaat een tijdje duren.“

    • Lex Boon