De Jager is duidelijk: Griekenland had geen euroland mogen worden

De Jager (R) in gesprek met zijn Belgische collega Didier Reynders gisteren bij het topoverleg over Griekenland in Brussel. Foto AFP / Georges Gobet

Jan Kees de Jager vindt dat Griekenland bij nader inzien niet tot de euro had mogen toetreden. In Vrij Nederland zegt de minister van Financiën dat zijn oordeel hierover “nee” zou luiden. “Met de informatie die we nu hebben, zou ik zeggen: nee, Griekenland had niet bij de euro gemoeten.”

De timing van de uitspraak van De Jager is enigszins opmerkelijk te noemen omdat hij in Europa al kritiek krijgt over zijn harde opstelling over de schuldencrisis in Griekenland. Terwijl de ministers zich koortsachtig buigen over hoe het noodlijdende land niet failliet te laten gaan, houdt de CDA’er vast aan zijn standpunt: “Keihard doorpakken is de beste remedie.” Economie-redacteur Melle Garschagen van NRC Handelsblad noemt de uitspraak van De Jager “schieten achteraf”.

“Met de kennis van nu hadden we heel veel niet gedaan. Toen Griekenland in 2001 toetrad wisten ze al dat het niet het meest sterke euroland zou zijn. Dat geldt ook voor Italië, maar in het kader van economische integratie en eenwording kwamen ze er toch bij. Het is gissen wie De Jager met zo’n uitspraak wil bereiken. Zijn voorgangers, Geert Wilders? De opmerking is redelijk gratuit en als hij in 2001 zelf minister was geweest had hij destijds ook voor gestemd. Ik sluit niet uit dat De Jagers collega’s in Europa zullen reageren met een ‘het zal wel, heb je hem weer’.”

Het eveneens harde standpunt van de PVV over financiële hulp voor Griekenland kan echter op weinig begrip rekenen van De Jager. “Ze waren tegen, ze zijn tegen en wat je ook als argument gebruikt: ze zullen altijd tegen blijven. De PVV is nooit voor internationale hulp geweest. Ik vind dat kortzichtig.”