Cavendish in sprint nipt verslagen door Greipel

Duitser André Greipel wint de eerste Touretappe in zijn loopbaan.

De Duitse sprinter André Greipel heeft gisteren de tiende etappe van de Tour de France gewonnen. Greipel was in de massasprint te sterk voor Mark Cavendish. De Brit won deze Tour al twee massasprints.

De etappe ging over 158 kilometer van Aurillac naar Carmaux. Greipel en Cavendish leken in Carmaux bijna gelijktijdig over de finish te komen, maar Greipel bleek net voor de streep de Brit te hebben gepasseerd. In de etappe van afgelopen vrijdag was het juist Cavendish die Greipel op het laatst aftroefde.

De Nederlander Johnny Hoogerland, die zondag door toedoen van een Franse tv-auto in het prikkeldraad belandde, reed de etappe zonder veel problemen uit en blijft de leider in het bergklassement. In het algemeen klassement verandert weinig: de Fransman Thomas Voeckler start ook vandaag in de gele trui die hij afgelopen zondag in de negende etappe veroverde.

De etappe van morgen is opnieuw een vlakke rit en gaat over 167,5 kilometer van Blaye-les-Mines naar Lavaur. (NRC)