Cameron: Murdoch moet rommel opruimen

Cameron verliet vanmiddag Downing Street om naar het parlement te gaan voor het debat over het afluisterschandaal. AFP / Leon Neal

Rupert Murdoch zou zich niet moeten bezighouden met het overnemen van satellietbedrijf BSkyB, maar met het opruimen van de “rommel” die hij heeft gecreëerd. Dat zei de Britse premier Cameron vanmiddag in het parlement.

In een debat over het afluisterschandaal waarin Murdochs bedrijf News Corporation verwikkeld is noemde Cameron de onthullingen van de afgelopen weken “beschamend” en riep hij de media op transparanter te zijn over hun werkwijze. Ook stelde de premier dat degenen die de wet hebben overtreden vervolgd dienen te worden.

Cameron kondigde in het debat ook aan dat er een onderzoek komt naar de afluisterpraktijken. Degenen die voor de onderzoekscommissie verschijnen zullen onder ede worden verhoord, aldus de premier. De eerste uitkomsten van het onderzoek moeten binnen een jaar aan het parlement worden gerapporteerd.

De premier ging ook in op de zaak rond zijn voormalige communicatieadviseur Andy Coulson (wiki). Hij was tussen 2003 en 2007 hoofdredacteur van News of the World en wordt beschuldigd van het liegen over de betrokkenheid van de krant bij het afluisteren van onder meer politici. Cameron zei in het parlement dat Coulson vervolgd moet worden als hij daadwerkelijk heeft gelogen en dat hij zelf bereid is om bewijs aan justitie over te dragen.

Het parlement stemt later vanmiddag naar verwachting in grote meerderheid voor een motie die Rupert Murdoch oproept af te zien van het overnemen van BSkyB. Gisteren schaarden de regerende Conservatieven en Liberaal-Democraten zich al achter de motie van oppositiepartij Labour. Volgens onze correspondente Titia Ketelaar is de massale steun voor de motie een belangrijk politiek signaal.

Volg het laatste nieuws over het debat op het liveblog van The Guardian en volg ook onze correspondente Titia Ketelaar in Londen op Twitter.