Brits parlement tegen overname van Murdoch

Conservatieven steunen een motie van Labour die mediamagnaat Rupert Murdoch oproept af te zien van de overname van het mediabedrijf.

De Conservatieven en Liberaal-Democraten willen dat mediamagnaat Rupert Murdoch afziet van de overname van mediabedrijf BSkyB. De twee regeringspartijen stemmen vandaag in het Britse parlement voor een motie van oppositiepartij Labour met deze strekking. Dat heeft een regeringswoordvoerder gisteren gezegd.

Hoewel de politiek de overname niet kan tegenhouden, is de breuk tussen politici en Murdochs bedrijf News Corporation nu compleet. Dat alle partijen in het Britse parlement de motie steunen is een politiek signaal. De eensgezindheid toont hoe ernstig ze dit schandaal vinden.

Zowel Labourleider Ed Miliband als vicepremier Nick Clegg hebben er bij Murdoch op aangedrongen af te zien van de overname. En premier David Cameron zei dat het bedrijf zich zou „moeten concentreren op het opruimen van de rotzooi in plaats van zich bezig te houden met de volgende bedrijfsovername”.

Miliband kondigde gisteren aan een motie in te dienen. Hij wil dat eerst het justitiële onderzoek naar de praktijken van News Corporation wordt afgerond voordat er sprake kan zijn van een overname. Een woordvoerder van News Corporation wilde niet op de massale steun voor de motie reageren.

Eerder op de dag reageerde oud-premier Gordon Brown op het nieuws dat journalisten van News Corporation zijn bankgegevens en het medische dossier van zijn pasgeboren zoon hadden bemachtigd. Hij noemde de methoden om aan zijn persoonlijke informatie te komen „walgelijk” en beschuldigde het bedrijf ervan samen te werken met criminelen.

„Als ik, met alle bescherming, verdedigingstechnieken en beveiliging die een premier heeft, zo kwetsbaar ben voor gewetenloze, onwettelijke tactieken, hoe zit dat dan met een gewone burger?” (AP, Reuters, BBC)

Lees meer over Murdoch op Opinie, pagina’s 18 en 19