Betrekkelijke rust op financiële markten Italië

Op de Italiaanse financiële markten is het vandaag relatief rustig. De Milanese beursindex steeg vanochtend 1,4 procent, terwijl de rente op staatsobligaties met een looptermijn van tien jaar licht daalde naar 5,45 procent. Gisteren werd nog 6,01 procent gehaald.

De betrekkelijke rust lijkt een gevolg van de bezwerende woorden van de Italiaanse minister van Financiën, Giulio Tremonti, schrijft persbureau AP. Hij kondigde versnelde bezuinigingsmaatregelen aan die moeten leiden tot een begrotingsevenwicht in 2014. Gisteren riep premier Berlusconi op tot “eenheid” om de maatregelen snel door het parlement te loodsen.

Gisteren rond deze tijd leek het er op dat de eurocrisis een dramatische wending zou nemen. Na Griekenland, Ierland, Portugal en Spanje lag de frontlinie van de eurocrisis in Italië. De beurs in Milaan stond zwaar in de min, de rentes op staatsobligaties schoten omhoog.

Volgens financieel redacteur Melle Garschagen werd de teruggekeerde rust ingeleid door een gerucht over ingrijpen van de Europese Centrale Bank (ECB).

“Het herstel was even krachtig als mysterieus. Op zich is een ingreep van de ECB een plausibele verklaring, aangezien de centrale bank de afgelopen anderhalf jaar in totaal 76,5 miljard euro staatsobligaties van probleemlanden opkocht in een poging markten tot bedaren te brengen. Waarom zouden ze vanuit Frankfurt nationale centrale banken niet opnieuw de opdracht geven obligaties op te kopen? Maar ieder spoor van bewijs ontbreekt. Het bleef bij geruchten. Als de ECB werkelijk opdracht geeft om in te grijpen dan merken handelaren dat normaliter vrij snel. Dat bijna 24 uur later er nog geen bevestiging is, duidt er volgens analisten op dat de ECB wellicht toch niet in heeft gegrepen.”

Italië is in de problemen gekomen omdat het dreigt te bezwijken onder de enorme staatsschuld van 1.800 miljard.

    • Bart Hinke