Basketballers van A'dam stappen uit de eredivisie

Zevenvoudig landskampioen ABC Amsterdam zat al twee jaar zonder hoofdsponsor.

Basketbalclub Amsterdam speelt komend seizoen niet in de Dutch Basketball League, de hoogste Nederlandse profcompetitie. ABC Amsterdam heeft niet voldoende geld bij elkaar weten te brengen. Dat meldde de club gisteren op de website. Gesprekken met een mogelijke nieuwe sponsor liepen afgelopen maand op niets uit. De laatste twee seizoenen zat Amsterdam al zonder hoofdsponsor.

De Amsterdamse club, die in de Sporthallen Zuid speelt, was sinds de oprichting in 1995 zeer succesvol. Tussen 1999 en 2009 werd de ploeg liefst zeven keer landskampioen. Ook wonnen de Amsterdammers vijf keer de nationale beker. Afgelopen seizoen werd Amsterdam achtste in de competitie.

„Een hele trieste dag voor Amsterdam en voor het basketbal”, reageerde Piet Meijer, algemeen manager bij Amsterdam, gisteren op de website van de Dutch Basketball League. Tot maandagavond zijn er gesprekken gevoerd met kandidaat-sponsors. Maar tot een overeenkomst kwam het niet. Op de website van de club verschenen de afgelopen tijd regelmatig mededelingen dat de onderhandelingen met nieuwe sponsors vergevorderd waren.

Meijer heeft wel een verklaring waarom er geen bedrijven zijn aangetrokken. „De belangrijke mensen bij bedrijven werken in Amsterdam, maar wonen er niet. Ze wonen in Nieuw-Vennep of Bussum en stoppen daar geld in de plaatselijke hockeyclub van dochterlief. Wie in Amsterdam iets wil doen, doet dat bij Ajax.”

Door de terugtrekking van ABC Amsterdam is er van de vier grote steden alleen in Rotterdam nog basketbal op het hoogste niveau. Rotterdam Basketbal College werd afgelopen seizoen laatste. De club wist slechts één van de 36 duels te winnen. (NRC)