Assange wordt niets wijzer, Britse rechtbank stelt uitspraak uit

Hoewel niet zo hongerig als tijdens de rechtszaak in februari, dromden de media vandaag toch in redelijke getale samen voor Julian Assange. Foto AP / Lefteris Pitarakis

Julian Assange heeft geen uitsluitsel gekregen in zijn hoger beroepzaak tegen uitlevering aan Zweden. De Australische oprichter van WikiLeaks kreeg van de rechters in Londen te horen dat ze hun besluit tot nader order uitstellen.

De uitspraak zal uiteindelijk per brief worden medegedeeld. Wanneer dat zal zijn is echter onduidelijk. Assange is door Zweden gewild in verband met een zaak waarin hij wordt beschuldigd van verkrachting en aanranding. De Zweden willen hem verhoren, er is nog geen officiële aanklacht geformuleerd naar aanleiding van aangiften door twee vrouwelijke WikiLeaks vrijwilligers.

Assange was zelf aanwezig in de twee dagen durende zitting. Zijn advocaten noemen de aangiften onsamenhangend en de seks tussen hun cliënt en de dames zou met instemming van beide partijen hebben plaatsgevonden. Maar de Zweedse aanklagers zeiden vandaag dat het “volkomen helder” is dat hiervan geen sprake was. Zowel de verdediging van Assange als de Zweden verwachtten al dat de rechters vandaag niet direct uitspraak zouden doen.

    • Jules Seegers