ASML boekt hogere winst maar vreest voor derde kwartaal

De Nederlandse chipmachinefabrikant ASML boekte het afgelopen kwartaal hogere winst maar verwacht in het derde kwartaal fors minder orders. Het bedrijf uit Veldhoven, marktleider in Europa, denkt nog wel zijn omzetdoelstellingen voor dit jaar te behalen.

De onzekerheid over de economische ontwikkelingen hebben volgens ASML een sterke remmende werking op het aantal orders van klanten als Intel, Samsung en TSMC. De nettowinst het afgelopen kwartaal was 432 miljoen euro, tegenover 239 miljoen in het tweede kwartaal van 2010. De omzet steeg met 43 procent naar 1,53 miljard.

De onderneming denkt voor niet meer dan 500 miljoen aan nieuwe bestellingen binnen te krijgen in het komende kwartaal. Ondanks de verwachte daling in vraag de komende periode blijft topman Eric Meurice er van overtuigd dat de omzet van het bedrijf over 2011 voor het eerst boven de 5 miljard euro zal uitkomen.

ASML maakte ook bekend dat de raad van commissarissen het contract met Meurice met twee jaar wil verlengen tot maart 2014.

    • Bart Hinke