4 redenen om tv te kijken

1 sport

Tour de France

Ned. 1, 14.10-17.45 u.

167,5 kilometer. Vlak, op twee bergjes van de derde en vierde categorie na. De renners hebben het Centraal Massief achter zich gelaten en zijn op weg naar de Pyreneeën. Een echte overgangsetappe dus. De klassementsrenners maken zich op voor de eerste echte krachtmetingen, morgen. Maar gezien alle valpartijen van de voorbije dagen, is het ook vandaag weer oppassen geblazen.

2 Documentaire

Boris Ryzhy

Holland Doc 24, 15.49-16.50 u.

In 2001 pleegde de Russische dichter Boris Ryzhy op 27-jarige leeftijd zelfmoord. Regisseur Ilona van der Horst zocht zijn zus, vrouw en zoon op in de door misdaad geteisterde stad Jekaterinenburg. De film won in 2008 op het IDFA de Zilveren Wolf.

3 Film

Dagen zonder lief

Canvas, 20.45-22.25 u.

Voordat Felix van Groeningen faam verwierf met zijn Dimitri Verhulst-verfilming De helaasheid der dingen maakte hij de ook al erg geslaagde films Steve + Sky en Dagen zonder lief. Die tweede is een mooie reüniefilm over twintiger Kelly, die na een verblijf in New York terugkeert naar het provinciestadje van haar jeugd.

4 Documentaire

VPRO Import: Iedereen blank in Barking

Ned. 2, 23.35-00.50 u.

Iets ten oosten van Londen ligt Barking. Ooit was het een blank arbeidersstadje, maar het straatbeeld is veranderd. Migranten uit Afrika, Azië, het Caraïbisch gebied en de Balkan maken dat Barking inmiddels een multiculturele melting pot is. Filmmaker Marc Isaacs onderzoekt de vaak grappige vooroordelen, over vreemde kleding en rare etensgeurtjes, die nieuwe buren er over elkaar op nahouden. Inclusief Holocaustoverlever Monty, Dave, een lid van de British National Party, de Nigeriaanse Betty en het echtpaar Susan en Jeff, geboren en getogen in Barking.