Zuivere 'Hamlet' zoals Shakespeare bedoelde

Hamlet door Shakespeare Theater Diever. 8/7. T/m 27/8 aldaar. Inl: shakespearetheaterdiever.nl. ****

De geest van Hamlets vader verschijnt smeulend uit het hiernamaals. Hij is vermoord en moet gewroken worden. In de voorstelling Hamlet door Shakespeare Theater Diever staat rook symbool voor de dood. Als raadsheer Polonius, een schitterende rol van Wim Smits, per ongeluk door Hamlet wordt neergestoken, waait de rook spontaan uit zijn kostuum. Hoe tragisch ook, de rokende raadsheer heeft iets humoristisch.

Deze vondst is niet de enige waarmee regisseur Jack Nieborg in het Drentse Shakespeare Theater een waardevolle en levendige voorstelling aflevert. Hoofdrolspeler Anne Peter van Muijen is niet de prille jeune premier die de Deense prins vaak is, maar zijn spel is meer dan verrassend. Met kalme, zuivere dictie waardoor ook onversterkt elke zin te verstaan is en zonder enige overdrijving vertolkt hij een superieure Hamlet: kalm redenerend, opstandig, gedreven.

De voorstelling is getrouw de oorspronkelijke structuur, wars van verregaande ingrepen of rigide interpretaties. Dat is een verademing, zo heeft Shakespeare het geschreven. De twee cruciale vrouwenrollen, Ophelia en Gertrude, zijn helaas minder sterk; Ophelia is eerder een gerijpte operadiva en een vlakke Gertrude mist het venijn dat bij haar rol hoort. Ze trouwt immers met de moordenaar van haar man.

Daar tegenover staan sterke vertolkingen van Laertes, Horatio en het eminente duo Rosencrantz en Guildenstern. De jonge speler Allard Boonstra in de toneelspelersscène is een belofte. Moeiteloos zet hij slecht en retorisch toneelspel neer, waar Hamlet zo’n hekel aan heeft. Volgens Hamlet moet theaterkunst geloofwaardig en echt zijn. Aan die hoge maatstaf voldoet deze prachtige Hamlet, die door het Dieverse theater eerder in 1950 en 1990 werd gespeeld.

De amateurgroep bestaat 65 jaar. Ter gelegenheid daarvan is in het Shakespearehuis ook een jubileum-expositie ingericht.