Witte Huis: Assad verliest na aanvallen op ambassades alle legitimiteit

Volgens Het Witte Huis heeft de Syrische president Bashar al-Assad alle “legitimiteit” verloren en is hij “niet onmisbaar” als leider van Syrië.

Deze krachtige bewoordingen volgen nadat pro-Assad demonstranten gisteren de ambassades van Frankrijk en de Verenigde Staten in Damascus aanvielen. Het is de eerste keer dat Washington zich zo sterk uitlaat tegen het Syrische regime. Fox News meldt dat inmiddels zes demonstranten die betrokken waren bij de aanval op de Amerikaanse ambassade inmiddels zijn opgepakt.

Ook de VN-Veiligheidsraad heeft de aanvallen op de ambassades sterk veroordeeld. In een verklaring, die ondertekend is door alle vijftien lidstaten, staat dat de aanvallen de ambassades hebben beschadigd en dat daarbij diplomaten gewond zijn geraakt. De raad riep het Syrische regime op om zijn verplichtingen na te komen om de “onschendbaarheid van diplomatieke missies” en personeel te beschermen.

De Syrische VN-ambassadeur Bashar Ja’afari beschuldigt de VS en Frankrijk ervan de waarheid te verdraaien en de feiten te overdrijven. Volgens Ja’afari hebben de Syrische autoriteiten er alles aan gedaan om de veiligheid van de aangevallen ambassades te waarborgen.

Twee weken terug waarschuwde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton dat de tijd voor het regime van Assad begint te dringen. Zij drong er op aan dat de Syrische president de beloofde hervormingen snel moet doorvoeren. Clinton liet weten “ontmoedigd” te zijn door berichten over opnieuw toenemend geweld in Syrië.

Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld