Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Weer fraudeonderzoek naar oud-wethouder Ton Hooijmaijers

De voormalig wethouder van Amsterdam en gedeputeerde van Noord-Holland Ton Hooijmaijers is weer in opspraak gekomen. In het kader van de operatie Schoon Schip worden al zijn projecten tussen 2005 en 2009 onderzocht. Eerder richtte onderzoek van het Openbaar Ministerie zich al op Hooijmaijers en het achterhalen van tegenprestaties in ruil voor steekpenningen.

De VVD’er wordt verdacht van ambtelijke corruptie en omkoping in zijn periode als wethouder Economische Zaken in Amsterdam en als provinciaal bestuurder in Noord-Holland. De commissaris van de Koningin in Noord-Holland, de VVD’er Johan Remkes, kondigde het nieuwe onderzoek aan.

‘Geheime overeenkomst’

Er zouden onregelmatigheden gevonden zijn bij de ontwikkeling van een bedrijventerrein. Hooijmaijers tekende volgens de NOS in 2007 een “geheime overeenkomst” met de ontwikkelaar van het project. Hoewel de VVD’er al een jaar lang verdachte is in een grootschalige fraudezaak, leverde eerder onderzoek geen dubieuze situaties op.

Hooijmaijers stapte in juni vorig jaar op als gedeputeerde in Noord-Holland vanwege de affaire met de IJslandse bank Landsbanki. De provincie had 78 miljoen euro bij die bank gestald, onder verantwoordelijkheid van gedeputeerde Hooijmaijers. Landsbanki ging in oktober 2008 failliet en de provincie was het geld kwijt.