VS: Israëlische anti-boycotwet in strijd met fundamentele rechten

Caption: Peace Now activists stand next to posters in Tel Aviv, calling for a boycott of settlement products July 12, 2011. The petition is part of the movement's campaign launched in protest of a new law passed on Monday, under which advocating a boycott of West Bank settlements could lead to financial penalties in Israel. Critics of the bill pushed through parliament by right-wing lawmakers called the measure anti-democratic and a blow to free speech. REUTERS/Nir Elias (ISRAEL - Tags: POLITICS CIVIL UNREST)
Caption: Peace Now activists stand next to posters in Tel Aviv, calling for a boycott of settlement products July 12, 2011. The petition is part of the movement's campaign launched in protest of a new law passed on Monday, under which advocating a boycott of West Bank settlements could lead to financial penalties in Israel. Critics of the bill pushed through parliament by right-wing lawmakers called the measure anti-democratic and a blow to free speech. REUTERS/Nir Elias (ISRAEL - Tags: POLITICS CIVIL UNREST) Activisten van Peace Now demonstreren in Tel Aviv. Zij roepen op tot een boycot van producten uit nederzettingen uit protest tegen de nieuwe anti-boycotwet. Foto Reuters / Nir Elias

De nieuwe Israelische anti-boycotwet, die sancties mogelijk maken tegen mensen die oproepen tot boycots van Israël en nederzettingen op de Westbank, is in strijd met fundamentele democratische rechten.

Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in een reactie laten weten, meldt de Israëlische krant Ha’aretz. Het ministerie benadrukt echter wel dat het hier gaat om een interne Israëlische kwestie.

De wet werd gisteren met een ruime meerderheid aangenomen in de Knesset, het Israëlische parlement. De wet maakt het mogelijk dat iedere persoon of organisatie die oproept tot een boycot van Israël, dus ook de nederzettingen, aangeklaagd kunnen worden door de doelwitten van deze boycots, zonder dat de gegriefde partijen hoeven aan te tonen dat zij schade hebben opgelopen. De rechter bepaalt vervolgens of en hoeveel compensatie betaald moet worden. Personen of organisatie die een boycot hebben uitgeroepen zijn bovendien uitgesloten van opdrachten voor de Israëlische overheid.

Ook binnen Israël kan de anti-boycotwet op veel kritiek rekenen. De Israëlische burgerrechtenorganisatie de Anti-Defamation League spreekt van een beperking op de vrijheid van meningsuiting en ook verschillende politici hebben laten weten dat de wet Israël in de internationale gemeenschap in verlegenheid brengt of zelfs isoleert. In Tel Aviv demonstreerden activisten van Peace Now tegen de nieuwe wet door een boycot af te kondigen voor producten uit Israëlische nederzettingen.