VN gaat vredessoldaten terugtrekken uit Soedan

De VN-Veiligheidsraad heeft unaniem ingestemd met het terugtrekken van de vredesmacht in Soedan die moest toezien op uitvoering van het vredesverdrag van 2005, tussen het noorden en het zuiden. Het mandaat voor de 10.400 UNMIS-soldaten liep op 9 juli af, toen Zuid-Soedan zich officieel afsplitste van Soedan. De VN stemde vorige week in met een verlenging van die missie, maar deze werd afgewezen door de Soedanese president Al-Bashir. Secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon en de permanente Veiligheidsraadleden riepen hem op om alsnog akkoord te gaan, omdat nog niet alle afspraken uit het vredesverdrag zijn nagekomen. De Veiligheidsraad besloot begin juli wel om 4.200 VN-vredessoldaten in te zetten in de onrustige regio Abyei, het komende half jaar. (AP, Reuters)