Verliezen op Europese beurzen door angst Italiaanse schuldencrisis uiteindelijk klein

Caption: A monitor displays prices of stocks at the Stock Exchange in Hong Kong on July 12, 2011. Stocks closed down during the morning session 1.99 per cent or 444.05 points. AFP PHOTO/MIKE CLARKE
Caption: A monitor displays prices of stocks at the Stock Exchange in Hong Kong on July 12, 2011. Stocks closed down during the morning session 1.99 per cent or 444.05 points. AFP PHOTO/MIKE CLARKE Monitor op de aandelenbeurs van Hong Kong. Ook hier leed de aandelenmarkt zo'n 2 procent verlies door de onrust over Italië. Foto AFP / Mike Clarke

De verliezen op de Europese beurzen naar aanleiding van de problemen met de staatsschuld in Italië zijn gehalveerd. Eerder vandaag openden de effectenbeurzen in Parijs, Frankfurt en Amsterdam twee procent lager.

Aandelenmarkten in Europa daalden vanochtend hard door de onrust over de Italiaanse staatsschuld die in snel tempo onbetaalbaar dreigt te worden. Op het dieptepunt stond de beurs in Milaan 4 procent lager. De rente die Italië betaalt op de staatsschuld steeg fors. Op het hoogtepunt voor de middag was de rente op staatsobligaties met een looptijd van tien jaar opgelopen tot 6,01 procent.

Op de AEX lijkt de rust teruggekeerd te zijn, meldt het Financieel Dagblad. De markten reageerden positief op de aankondigingen van Italië om snel bezuinigingen door te voeren om de staatsschuld aan te pakken.

Vanmiddag riep de Italiaanse premier Silvio Berlusconi na de scherpe koersdalingen het parlement op, en dan met name de oppositie, mee te werken bij het versneld invoeren van bezuinigingmaatregelen.

Gisteren kwamen financiële topexperts van de Europese Unie in Brussel bijeen omdat gevreesd wordt dat Italië onder vuur van speculanten komt te liggen vanwege de hoge staatsschuld. Mocht de crisis in de eurozone zich daadwerkelijk uitbreiden naar de op twee na grootste economie, dan kan het voortbestaan van de euro op het spel komen te staan. Vrijdag nam het verkoop van Italiaanse aandelen op de beurzen zorgwekkend toe. Dit zorgde voor angst dat Italië, dat naar verhouding de grootste staatsschuld heeft ten opzichte van zijn economie na Griekenland mogelijk het volgende zorgenkindje wordt in de eurozone.

De ellende in Italië begon al in mei, schrijft economieredacteur Melle Garschagen vandaag in NRC Handelsblad. Toen spraken kredietbeoordelaars hun zorgen uit over de geringe economische groei in Italië:

“Het gerommel begon in mei. Toen kreeg Italië er van de kredietbeoordelaars van langs. S&P en Moody’s toonden zich bezorgd over de lage economische groei en hoge schuld. De waarschuwende woorden hadden effect. De koersen van de Italiaanse banken daalden eind juni zo hard dat de handel werd stilgelegd. De ruzie van vorige week was de druppel. De Italiaanse minister van Financiën Tremonti wil 48 miljard euro bezuinigen. Dit leverde hem het verwijt van premier Berlusconi op dat hij alleen maar de markten wil behagen.”

Beleggers zijn bang dat Italië noodsteun moet gaan aanvragen, zoals eerder Portugal, Italië en Griekenland dat ook deden. Maar, benadrukt Garschagen, Italië is geen Griekenland. De recente problemen in het land komen vooral voort uit een combinatie van de toestand van de Italiaanse economie gecombineerd met de problemen die zich in de rest van de eurozone afspelen:

Economisch gezien is Italië de crisis niet best doorgekomen. Het land heeft een staatsschuld van 1.800 miljard euro, ofwel 120 procent van het bruto binnenlands product. In de eurozone heeft alleen Griekenland relatief een hogere schuld. Tegelijkertijd groeit de economie nauwelijks. Vorig jaar met slechts 1,3 procent. Maar Italië is geen Griekenland. De werkloosheid in Italië is met 8,1 procent aanzienlijk, maar fors lager dan de 20 procent in Spanje en 16 procent in Griekenland. Italië is als lid van de G7 een groot geïndustrialiseerd land met serieuze multinationals. Denk aan automaker Fiat, bank Unicredit, zuivelbedrijf Parmalat, oliebedrijf Eni, elektriciteitsbedrijf Enel, de modehuizen en het media-imperium van Berlusconi. De jongste problemen lijken dan ook een combinatie van de toestand van de Italiaanse economie en alle ellende die zich de afgelopen anderhalf jaar in de eurozone heeft afgespeeld. Economen van Rabobank vatten het sentiment goed samen: “Gevreesd wordt dat ook Italië noodsteun moet gaan aanvragen. Zover is het natuurlijk nog niet, maar beleggers leken vast een voorschot te nemen.”