Value8 koopt meerderheid in goudwinkel van Middelkoop

Value8, het investeringsfonds van oud-VEB directeur Peter Paul de Vries, neemt de controle over van Amsterdamgold.com, een webwinkel die eind 2008 werd opgericht door belegger en televisieanalist Willem Middelkoop. Dat maakten beide bedrijven vanochtend bekend.

Het beursvehikel van De Vries verwerft 51 procent van de aandelen in de webwinkel die goud- en zilverbaren verkoopt aan spaarders en beleggers in Nederland. De omzet van Amsterdamgold.com bedroeg vorig jaar 63 miljoen euro. Voor 2011 wordt gerekend op 70 miljoen euro. De rest van de aandelen blijft in handen van The Silver Mountain Holding, een internetverkoper van zilver die in maart met Amsterdamgold is gefuseerd.

Middelkoop, die zijn volledige belang aan Value8 verkoopt, wil zich naar eigen zeggen helemaal richten op het uitbouwen van het Gold&Discovery Fund, een fonds dat voor tweederde belegt in Canadese beursgenoteerde mijnbouwers die actief zijn in de winning van goud, zilver, uranium, kolen en diamant. Vorig jaar vervijfvoudigde het belegd vermogen van dat beleggingsfonds tot 68 miljoen euro.

De vraag naar goud bij beleggingsfondsen, webwinkels en banken is de laatste jaren sterk toegenomen. Ingewijden in de branche spreken van een „goudkoorts”. Sinds het uitbreken van de kredietcrisis is de Nederlandse goudmarkt met 30 tot 40 procent gegroeid. De goudprijs steeg het afgelopen jaar met 24 procent tot 1.547 dollar per troy ounce. Amsterdamgold.com richt zich vooral op kleinere orders in goud en zilver – bijvoorbeeld een plaatje van 20 gram – en werkt daarvoor samen met het Amsterdamse Schöne Edelmetaal, dat goud levert aan klanten voor minimale orders van 30.000 euro.

Value8 verwacht dat de verkoop van edelmetaal in de komende jaren verder zal kunnen groeien. „Amsterdamgold profiteert van de financiële crisis en het afnemende vertrouwen in geld”, aldus het investeringsfonds in een persbericht.

Een overnameprijs werd niet bekend gemaakt. Value8 streeft naar eigen zeggen investeringen na in middelgrote groeiende ondernemingen, met een waarde 10 tot 150 miljoen euro, die actief zijn in gezondheidszorg, vrije tijd, milieu en internet. Het heeft belangen in beursgenoteerde bedrijven zoals Fornix (medische hulpmiddelen), Alanheri (dierenvoeding) en Dico (oud-leverancier van stalen bedden). Het aandeel van Value8 steeg de afgelopen twee jaar met 50 procent tot 29,82 euro. Vanochtend bleef de koers ongewijzigd.