'Vaccinatiecampagne' CIA bij de jacht op Bin Laden

De Amerikaanse inlichtingendienst CIA organiseerde een nep-vaccinatiecampagne in de Pakistaanse stad Abbottabad als dekmantel bij de zoektocht naar Osama Bin Laden. Dat blijkt uit onderzoek dat de Britse krant The Guardian vandaag publiceerde.

De CIA vermoedde dat ’s werelds meest gezochte terrorist zich schuilhield in een complex in Abbottabad, maar wilde dat zeker weten voordat commando’s een inval zouden doen. Door DNA van de kinderen in de compound van Bin Laden te verzamelen, kon verwantschap met de vorig jaar in Boston overleden zus van Bin Laden worden aangetoond.

Shakil Afridi, een Pakistaanse dokter, werd bereid gevonden een vaccinatiecampagne voor hepatitis B op te zetten. In maart bracht de dokter de eerste bezoeken. Om geloofwaardig over te komen, ging de dokter eerst naar de arme wijken van Abbottabad voordat hij naar het rijkere deel ging waar Osama Bin Laden woonde. Een van de verpleegsters die voor het project was ingehuurd – en niets wist van de opzet – werd het streng beveiligde Bin Laden-terrein binnengelaten om vaccinaties toe te dienen. The Guardian schrijft dat onduidelijk is of het Afridi gelukt is om DNA van de kinderen te verkrijgen. De Pakistaanse inlichtingendienst ISI is woedend omdat de CIA ook over deze operatie vooraf niets heeft gezegd . Afridi, en anderen die de CIA hebben geholpen, zijn gearresteerd.