Syrië zet medewerker van NRC uit

De Syrische autoriteiten hebben gisteren Maarten Zeegers, die sinds enkele maanden voor deze krant uit Syrië verslag deed over de onrust in het land, tot ongewenst vreemdeling verklaard en op een vliegtuig naar Turkije gezet.

Zijn artikelen vanuit verschillende sectoren van de samenleving verschenen in de krant onder de aanhef ‘Door een medewerker’, omdat de Syrische autoriteiten geen onafhankelijke buitenlandse verslaggeving toestaan.

Zeegers (29) studeert islamitisch recht aan de universiteit van Damascus en schrijft een boek over Syrië. Hij werd aangehouden en geboeid toen hij zijn visum wilde verlengen. De autoriteiten wilden geen reden geven voor hun actie, maar spraken onderling over „die journalist”, zei Zeegers vanochtend.

Hij werd urenlang in een kelder vastgehouden, samen met een Saoedische drugsgebruiker en een Indonesische prostituee, voor hij naar het vliegveld werd gebracht. Hij is naar eigen zeggen niet mishandeld.