Shell sluit miljardenovereenkomst voor gaswinning in Irak

Iraakse werknemers van een olieraffinaderij in Basra op een archieffoto uit december 2009. Foto AP / Nabil al-Jourani

Shell heeft een miljardendeal gesloten met de Iraakse regering om gas te mogen winnen in het zuiden van het land. De deal is volgens Iraakse regeringsfunctionarissen tussen de 8,5 en 12 miljard euro waard.

De Nederlands-Britse oliemaatschappij heeft de overeenkomst gesloten samen met het Japanse Mitsubishi. De twee bedrijven gaan het joint venture Basra Oil Company opzetten om gas uit de zuidelijke provincie Basra te winnen, te bewerken en te verkopen. De deal moet de energiecrisis in Irak helpen oplossen, waar de energievoorziening al jaren gebrekkig is en eerder dit jaar ook leidde tot protesten tegen de regering.

De overeenkomst tussen de regering en Shell en Mitsubishi moet nog officieel goedgekeurd worden door het Iraakse kabinet en ook het parlement moet zich er nog over uitspreken. De Iraakse overheid krijgt met 51 procent een meerderheid van de aandelen in de joint venture. Shell wordt eigenaar van 44 procent van de aandelen, Mitsubishi neemt deel voor vijf procent.

Als de deal definitief doorgang vindt kan Irak voortaan meer dan 700 miljoen kubieke meter gas per dag produceren. Het land beschikt over de op vier na grootste oliereserves in de wereld en heeft ongeveer 126,7 triljoen kubieke meter aan gasreserves.