Schultz wil spitsstroken permanent openstellen

Of het voorstel van minister Schultz van Haegen doorgaat is afhankelijk van mogelijke problemen met de veiligheid, luchtkwaliteit en geluidshinder.

Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur, VVD) wil elf spitsstroken permanent openstellen voor auto’s. Dat zou het aantal files moeten terugbrengen. Dat zeggen bronnen in Den Haag.

Onderzoek moet de komende maanden uitwijzen of de stroken daadwerkelijk 24 uur per dag open kunnen. Dat is afhankelijk van mogelijke problemen met de veiligheid, luchtkwaliteit en geluidshinder. Volgens Schultz van Haegen is het autoverkeer de afgelopen jaren schoner geworden. Dit najaar neemt ze een definitieve beslissing.

Het permanent openstellen van spitsstroken staat niet in het regeerakkoord, maar werd vorig jaar door Schultz geopperd. „Dan halen we het meeste uit elke meter asfalt die we hebben aangelegd”, zei ze toen. Nederland telt zo’n 225 kilometer aan spitsstroken, rijbanen die een beperkt deel van de dag open zijn.

De elf stroken waar Schultz nu naar kijkt liggen allemaal aan de linkerkant van de weg. Die stroken permanent openstellen is goedkoper dan vluchtstroken, rechts van de weg. Daarbij moeten namelijk dure pechhavens worden aangelegd als alternatief voor de vluchtstrook. Daarnaast is het asfalt van vluchtstroken minder goed bestand tegen zwaar vrachtverkeer. (NRC)