Rutte: missie Kunduz is nu al succes

Nog voordat de Nederlandse politiemissie naar de Afghaanse provincie Kunduz goed en wel is begonnen, heeft premier Mark Rutte (VVD) al goed nieuws: de missie ligt op koers. Na een briefing door Commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm deelde de premier dit succes vanmorgen met journalisten.

Met een powerpointpresentatie in de ‘briefingkamer’ van Defensie rapporteerde hij over de voortgang: de trainers en militairen zijn met open armen ontvangen en de veiligheidssituatie in Kunduz is niet verslechterd. Daarbij noemde Rutte een tastbaar succes: internationale partners nemen de Nederlandse eisen voor de politietraining – zoals een langere duur – nu al over. De Nederlandse training van politieagenten zelf moet overigens nog beginnen. De trainers en militairen zijn inmiddels gearriveerd in Afghanistan, maar 2011 zal vooral een „inregeljaar” zijn, de opbouwfase.

Het is niet allemaal hosanna in Kunduz, zei Rutte ook: „Het beeld is dubbel: de algemene veiligheidssituatie is beter, maar het aantal zelfmoorden en aanslagen met bermbommen neemt in heel Afghanistan toe.” Defensie signaleert meer aanslagen op hoge autoriteiten, die het publicitair goed doen, zoals vandaag de moord op de broer van de Afghaanse president Karzai.

Rutte benadrukte daarbij opnieuw dat de militairen en politietrainers niet meedoen aan oorlogshandelingen. „Als het een vechtmissie wordt, dan trek ik persoonlijk de stekker eruit.” Maar die kans is niet aanwezig, stelde de premier, omdat Kunduz „een factor 20 tot 30” minder gevaarlijk is dan Uruzgan, de zuidelijke provincie waar militairen tijdens de vorige missie regelmatig in gevechten belandden.