Rabobank en de rol van Spaanse wijn en olijven

Het zijn enerverende dagen voor Erik Vermeulen. Erik wie? Erik Vermeulen, international desk manager van de Spaanse vestiging van de Rabobank. Op de eerste verdieping van een kantoorgebouw in de wijk Almagro in Madrid, daar zit de Rabobank. Een kleine speler op de Spaanse markt, gespecialiseerd, net als ooit de Boerenleenbank (de ‘bo’ in Rabo), in de financiering van de agrarische sector, wijn en olijven inbegrepen.

In dat Madrileense filiaal zullen ze in de gaten hebben dat Luis León Sanchez, Spaanse wielrenner in dienst van de Nederlandse Raboploeg, opeens kans heeft om de Tour de France te winnen. Zo zet je de Rabobank op de Spaanse kaart.

Goed, hij mag naar Frankrijk zijn gegaan om zijn kopman Robert Gesink te dienen, maar die staat wel twee minuten en twaalf seconden op hem achter. Sanchez staat tweede in het algemeen klassement en we weten dat nummer één, Thomas Voeckler, straks in het hooggebergte heroïsch ten onder zal gaan.

En dan rijdt Sanchez misschien wel in het geel. Hij kan klimmen, hij kan tijdrijden (al twee jaar achtereen kampioen van Spanje) en hij heeft nog twee voordelen. Niemand had hem bij de kanshebbers gerekend en hij is er het hele seizoen al in geslaagd om totaal niet op te vallen. Behalve die tijdrittitel, en zondag die etappe in de Tour, heeft hij vrijwel niets gepresteerd. Dat is de ideale voorbereiding op de Tour.

Weliswaar biedt zijn hoge positie Rabobank ook de kans om Gesink in de luwte te laten rondrijden, zodat hij verder van zijn kwetsuren kan herstellen, maar het is natuurlijk beter om te doen alsof de Nederlander nog altijd de enige echte kopman van de ploeg is. Laat de concurrentie maar in de waan dat ze die Sanchez wel kunnen laten wegrijden.

Vergeet niet dat Spaanse wielrenners en banken vaker een succesvolle combinatie hebben gevormd. Michael Indurain won vijfmaal de Tour toen hij voor Banesto fietste. Sanchez haalde zijn grootste successen tot nu toe, winnaar van Parijs-Nice en van de Clásica San Sebastián, met Caisse d’Epargne op zijn shirt.

Hier komt nog eens bij dat Luis León voor het heldendom in de wielersport over nog een pre beschikt: persoonlijke drama’s in zijn leven. Zijn vader verloor beide benen als gevolg van een aanslag van de Baskische afscheidingsbeweging ETA, zijn oudere broer kwam zes jaar geleden om het leven door een ongeluk met een vierwielige motor (quad).

Kort voor de start van de Tour zei Sanchez, in zojuist geleerd Engels, het goed mogelijk te achten dat „het team” de gele trui zou winnen. Let wel: hij had het over het team, niet over Gesink.

Dus, Nederlandse wielerliefhebbers, hou rekening met de kansen van Raborenner Sanchez. En laat de Spaanse wijn en de Spaanse olijven er niet minder door smaken.