Projecten Hooijmaijers allemaal onderzocht

De provincie Noord-Holland laat alle projecten waarbij voormalige gedeputeerde Ton Hooijmaijers (VVD) tussen 2005 en 2009 betrokken was, onderzoeken op onregelmatigheden.

De commissaris van de koningin van Noord-Holland, Johan Remkes, kondigde gisteren de operatie ‘schoon schip’ aan tijdens een vergadering van de Provinciale Staten.

Aanleiding voor het onderzoek is de ontwikkeling van een bedrijventerrein in de gemeente Koggenland, waarbij Hooijmaijers in 2007 geheime afspraken met projectontwikkelaars maakte. In de sideletter werden afspraken gemaakt over de verdeling van de winst van het bedrijventerrein Distriport. Met het sluiten van deze overeenkomst ging gedeputeerde Hooijmaijers buiten het mandaat dat hij van zijn medebestuurders had gekregen.

Remkes zei gisteren niet uit te sluiten dat meer onregelmatigheden aan het licht komen. Hij noemde de bestuursstijl van de voormalige gedeputeerde ontoelaatbaar. „Het was een tijd dat sommige bestuurders te los aan de teugel liepen.” Eerder liet de provincie de projecten Wieringerrandmeer in de kop van Noord-Holland en de Bloemendalerpolder tussen Weesp en Muiden onderzoeken op onregelmatigheden. De uitkomsten worden binnenkort verwacht.

Tegen Hooijmaijers loopt sinds een jaar een justitieel onderzoek. In april vorig jaar deed justitie een inval bij Hooijmaijers en verschillende bedrijven. Hij wordt verdacht van ambtelijke corruptie en omkoping in zijn periode als gedeputeerde in Noord Holland van 2005 tot 2009. Ook kijk justitie naar zijn periode als wethouder economische zaken in Amsterdam van 2001 tot 2002.

In 2009 trad het bestuur van de provincie af naar aanleiding van de Icesave-affaire. Onder verantwoordelijkheid van Hooijmaijers had Noord-Holland 78 miljoen euro gestald bij de IJslandse bank Landsbanki, die failliet was gegaan. Hooijmaijers zegt dat hij de onderzoeken met vertrouwen tegemoet ziet.

Affaire breidt zich uit: pagina 23