Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Defensie

Premier Rutte positief over aanvang politiemissie Kunduz

Instructie van politieagenten in Kunduz door een provinciale commandant. Foto AP / Fulad Hamdard

Mark Rutte zegt dat de vorige week begonnen politiemissie in Kunduz “op koers ligt”. De Nederlandse trainers en militairen zijn in de Afghaanse provincie goed ontvangen. De premier weet ook dat buitenlandse partners de Nederlandse eisen voor de politietraining overnemen.

Dat betekent onder meer een langere duur van de training van acht weken. “Het is een aanpak die werkt”, vond Rutte vandaag op een persmoment na een briefing door Commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm.

Ook positief: de veiligheidssituatie in Kunduz is niet verslechterd. Een conclusie waar Rutte zich bij haastte de zaken niet al te simplistisch voor te stellen:

“Het beeld is dubbel: de algemene veiligheidssituatie is beter, maar het aantal zelfmoorden en aanslagen met bermbommen neemt in heel Afghanistan toe.”

Ook Defensie signaleert meer aanslagen op hoge Afghaanse autoriteiten, die het publicitair goed doen. Zoals vandaag nog op de halfbroer van de Afghaanse president Hamid Karzai. Het bevestigt volgens Rutte het belang van een goed functionerende politiemacht in Afghanistan; de reden waarom Nederland politietrainers stuurt.

“Als het een vechtmissie wordt, dan trek ik persoonlijk de stekker eruit.” – Mark Rutte vandaag bij het persmoment waar overigens alleen televisiejournalisten vragen mochten stellen.

Die kans is op een vechtmissie is in Kunduz “niet aanwezig”, meent de premier. De provincie is nog steeds “een factor 20 tot 30” minder gevaarlijk dan Uruzgan, de zuidelijke provincie waar Nederlandse militairen bij de vorige missie regelmatig in vuurgevechten belandden.