Parlement Israël neemt antiboycotwet aan

Het Israëlische parlement heeft gisteravond een omstreden wet goedgekeurd die boycots tegen Israël en Israëlische nederzettingen op de Westoever verbiedt. Die maakt het voor kolonisten of bedrijven mogelijk om Israëliërs te vervolgen die oproepen tot een boycot van Israël of zijn nederzettingen. Voorstanders zien het wetsvoorstel als een middel om burgers op de Westoever te beschermen. Critici zien het als een beperking van de vrijheid van meningsuiting. Parlementslid Nitzan Horowitz van de Meretz-partij sprak zich gisteren fel uit tegen de wet, meldt de krant Ha’aretz: „We hebben hier te maken met wetgeving die de Israëlische democratie in verlegenheid brengt en mensen uit de hele wereld zich doet afvragen of Israël wel democratisch is”. Volgens Horowitz’ partijgenoot Ilan Gilon isoleert de wet Israël in de internationale gemeenschap. (AP, Reuters)