Pakistan dreigt troepen bij grens Afghanistan terug te trekken

Pakistaanse militairen gisteren in een buitenwijk van hoofdstad Islamabad. AP / Anjum Naveed

De Pakistaanse regering dreigt zijn troepen terug te trekken uit het grensgebied met Afghanistan, waar veel strijders van de Talibaan en Al-Qaeda zich verscholen. Het dreigement is een reactie op het Amerikaanse besluit te korten op de financiële steun aan het land.

Afgelopen zondag bevestigde het Witte Huis dat de VS de hulp aan het Pakistaanse leger met 800 miljoen dollar korten. Washington is niet te spreken over de uitzetting door Pakistan van Amerikaanse militaire trainers en de manier waarop het land militanten aanpakt. De VS willen dat Pakistan meer doet in de strijd tegen de Talibaan en Al-Qaeda.

De Pakistaanse minister van Defensie Ahmed Mukthar zei vanochtend in een interview met een lokale tv-zender dat Pakistan in reactie op het Amerikaanse besluit overweegt zijn strijdkrachten uit het grensgebied met Afghanistan terug te trekken. Mukthar zei dat Pakistan het aantal troepen aan de grens niet op peil kan houden als het land minder geld van de VS krijgt.

De relatie tussen de Verenigde Staten en Pakistan is sinds begin mei ernstig verslechterd. Amerikaanse commando’s schonden toen de soevereniteit van Pakistan en doodden terroristenleider Osama bin Laden in de Pakistaanse stad Abbottabad. Pakistan was geïrriteerd door de actie, terwijl Amerikaanse politici zich afvroegen hoe Bin Laden zich jarenlang in het land had kunnen schuilhouden.