Onrustige nacht in Belfast voorafgaand aan Oranjemars

Police come under attack during riots at the start of the loyalist Twelfth of July Celebrations in Belfast, Northern Ireland on July 11, 2011. Rioting broke out in in the early hours in many nationalist areas of the city in responce to bonfires celebrations traditionally lit in protestant areas on the 11th of July to mark the start of the Twelfth Celebrations. AFP PHOTO/STEPHEN WILSON
Police come under attack during riots at the start of the loyalist Twelfth of July Celebrations in Belfast, Northern Ireland on July 11, 2011. Rioting broke out in in the early hours in many nationalist areas of the city in responce to bonfires celebrations traditionally lit in protestant areas on the 11th of July to mark the start of the Twelfth Celebrations. AFP PHOTO/STEPHEN WILSON De Noord-Ierse politie moest vannacht op verschillende plekken optreden tegen rellende jongeren van beide gezindten. Foto AFP/Stephen Wilson

In verschillende delen van de Noord-Ierse hoofdstad Belfast hebben zich vannacht schermutselingen voorgedaan voorafgaand aan de protestantse Oranjemars die vandaag gehouden wordt. Ten minste zeven politieagenten zijn daarbij gewond geraakt.

Protestantse groepen zetten brandstapels in lichterlaaie, terwijl katholieke jongeren de confrontatie zochten met de politie, aldus persbureau AP. Bij de ergste botsingen vannacht zag de politie zich in het westen van de stad geconfronteerd met een groep van 200 katholieke jongemannen die met molotov-cocktails, flessen en stenen gooiden. De politie bestreed dit geweld met rubberkogels en waterkanonnen.

Later vandaag staat de Oranjemars gepland, een optocht van duizenden protestanten door de straten om de Slag aan de Boyne in 1690 te herdenken, toen de protestante stadhouder Willem III de katholieke Engelse koning James II versloeg.

Ergste onlusten in afgelopen tien jaar

De opmaat kenmerkte zich zoals ieder jaar door een opleving van geweld tussen protestanten en katholieken. Maar dit jaar zag de Noord-Ierse stad op opeenvolgende vrijdagen de ergste onlusten in tien jaar. Onze correspondent Titia Ketelaar schreef gisteren in NRC Handelsblad over de mogelijk oorzaak van de opleving van het geweld.

De politie en welzijnswerkers denken het wel te weten. De eerste aanval was volgens de Noord-Ierse politie PSNI georganiseerd door de lokale leider van de Ulster Volunteer Force (UVF), een protestante paramilitaire groep die officieel sinds 2009 is ontwapend. De daaropvolgende waren reacties, gevoed door alcohol. Het is een ordinaire oorlog om controle. De ‘Beast of the East’ – niemand noemt zijn naam uit angst voor represailles – zou in het nauw zijn gedreven door een onderzoek naar drugshandel, en met de rellen willen laten zien dat hij nog steeds oppermachtig is. Een andere theorie is dat hij de uitkomst vreest van een onderzoek van het Historical Enquiries Team, dat informatie heeft gegeven aan de PSNI over 15 moorden die tussen 1993 en 2000 door de UVF zouden zijn gepleegd. Ook heeft zich een verklikker gemeld bij de PSNI die UVF-leden zou verraden. De rellen zouden als afleiding moeten fungeren.