‘Murdochs en Brooks volgende week voor parlementaire commissie’

Rupert Murdoch afgelopen zondag met Rebekah Brooks na het verlaten van zijn appartement in Londen. Foto Reuters / Olivia Harris

Rupert Murdoch, zijn zoon James en Rebekah Brooks verschijnen volgende week voor de parlementaire commissie die onderzoek doet naar het afluisterschandaal rond de kranten van Murdochs bedrijf News Corporation. Dat maakte de voorzitter van de commissie vanavond bekend.

De Australische mediamagnaat Murdoch is de eigenaar van mediabedrijf News Corporation en zijn zoon James Murdoch leidt de Europese en Aziatische afdelingen van het bedrijf. Rebekah Brooks is het hoofd van News International, de divisie die de Britse kranten van het concern maakt, waaronder het opgeheven News of the World en de nog bestaande titels The Sun en The Times.

Voorzitter John Whittingdale van het comité zei in een reactie op de komst van de Murdochs en Brooks dat het accepteren van de uitnodiging “het eerste verstandige ding” is dat ze hebben gedaan. Hij stelde dat de drie nu verantwoording zullen moeten afleggen over de afluisterpraktijken van hun kranten.

Het bericht over de ondervraging van de kopstukken van News Corporation komt een paar uur nadat de belangrijkste partijen in het Britse parlement verklaarden morgen een motie van oppositiepartij Labour te steunen waarin Rupert Murdoch wordt opgeroepen af te zien van de overname van het Britse mediabedrijf BSkyB.